ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Devlet yüksek faizlerle enflasyonu körüklüyor

Devlet yüksek faizlerle enflasyonu körüklüyor
YAYINLAMA: 27 Haziran 2022 / 14.37
GÜNCELLEME: 27 Haziran 2022 / 14.37
Devletin aylık %2 enflasyon açıklamasına karşın birçok devlet kurumunun vatandaşa %8-12 arasında faiz uygulaması insafsızlık olarak yorumlanırken, son yedi yılda yıllık enflasyon %345.9 iken, devletin uyguladığı gecikme zammının % 929 olduğuna dikkat çekildi.

Bağ-Kur, vergi dairesi, TEDAŞ ve Telekom gibi kurumlarla, Turkcell ve Telsim’in uyguladığı %8-12 arasındaki aylık gecikme faizinin çok fahiş olduğu hatırlatılırken, bu durumun enflasyonu körükleyen en önemli etken olduğu vurgulandı.

Devlet enflasyonu düşürme de gerçekçi değil

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Bülent Yılmaz, Türkiye gibi kalkınmakta olan ve enflasyon bağımlılığından kurtulmak için yıllardır çaba gösteren bir ülkede, devletin olaya seyirci kalmasına anlam veremediklerini söyledi. Aylık enflasyon oranı %2 civarında iken, gecikme zammının %12’lerde seyrettiğine dikkat çeken Yılmaz sözlerini şöyle devam etti:

Gecikme faizleri enflasyon

oranına göre belirlensin

“Hedeflenen enflasyon oranlarına bakıldığında uygulanan gecikme zamları çok yüksek. Bu şekilde enflasyon düşmez. Devlet daha gerçekçi ve daha yapıcı olmalı. Bir yandan aylık %12 gecikme zammı isteyip, diğer yandan enflasyonu düşür Eceyim demek, halk aldatmaktan başka bir şey değil. Halkımız artık böyle yalanlara kalmayacaktır. Gecikme faizlerini hedeflenen enflasyon dikkate alınarak sınırlama getirilmeli. Örneğin aylık enflasyon %2 ise gecikme zammı da en fazla %3 olmalı. Ama aylık %2 enflasyon olan ülkede uygulanan gecikme zammı %8-12 arasında değişiyor. Bu şekilde kimse enflasyonun düşeceğini inanmaz. Devlet artık gerçekçi ve samimi olmalı.”

Sıkıntıların temelinde

yüksek faiz uygulaması var

Yaşanan ekonomik krizin tümünün faizden kaynaklandığını ileri süren Yılmaz, “Bu soygunun önüne geçilmeli. Devlet bir yandan aylık %30 enflasyon diyor, diğer yandan aynı devletin bankası % 60 faizle borçlanıyor. Bu faiz kepazeliğinden kurtulmamız lazım. Çünkü hem üretim hem istihdam, hem de insanların insanca yaşaması engelleniyor. Bunun düzeltilmesi gerek” şeklinde konuştu.

İşsizliğe ve krize rağmen

yüksek faiz soygundur

Dünyanın hiçbir yerinde böyle yüksek oranda gecikme faizi talep eden hiçbir ülke olmadığını hatırlatan Bülent Yılmaz, bu kadar işsizliğe ve krize rağmen halen yüksek oranlarda gecikme faizi talep etmenin soygundan başka anlam ifade etmediğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *