ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Devlet konut yapmasın

Devlet konut yapmasın
YAYINLAMA: 01 Aralık 2021 / 15.03
GÜNCELLEME: 01 Aralık 2021 / 15.03
Devletin asli görevinin denetlemek olduğunu, bu nedenle bazı sektörde olduğu gibi konut sektörüne girmesinin de doğru olmadığını söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, devlet arazilerine düzensiz yapılaşma başlamadan imarlı konut alanlarının planlanarak konut ihtiyacının karşılayabileceğini kaydetti.

Kaynaklar heba edilmesin

Devletin konut sektörüne girmesini eleştiren İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, yeni ihale yasası ile şeffaf bir uygulama amaçlanırken, devletin tekrar konut yapmaya yönelmesinin yanlış olacağına dikkat çekti. Uygur, ülkede istikrarsızlık nedeniyle ekonomi kriz sonrası artan maliyet ve vatandaşın alım gücünün düşmesi sonucu, yarım kalan bitmemiş bir çok inşaata mevcut olduğunu, bunlar atıl dururken, devletin müteahhitliğe yönelmesinin ülke kaynaklarının heba edilmesine yol açacağını açıkladı.

Atıl durumdaki inşaatlar bitirilmeli

Devletin asıl görevinin müteahhitlik olmadığını ifade eden Uygur, “Gaziantep başta olmak üzere birçok kentte yarım kalmış, bitirilmemiş kooperatifin inşaatları var. Konut alanlarına devletin uygun imkanlarla vereceği konut kredisi halkın ihtiyacını daha net çözecekler. Böylece atıl durumda olan inşaatlar kurtarılarak halkın kullanımına sunulacaktır. Eldeki bu imkanlar değerlendirilmeden devlet eliyle yapılacak konut yatırımları, önceden başlamış ama bitirememiş konuklara fayda yerine zarar verecektir. Önceki yatırımlar halkın kullanımına giremeyecektir” dedi. Uygur, önemli olanın toplumun konuda ihtiyacını gidermek olduğunu, yarım kalan kooperatiflerin kredi desteğiyle bitirilmesine destek olunması gerektiğini belirterek, böylece halkın kısa sürede konu sahibi olacağını vurguladı.

Çarpık kentleşme insanların yaşamını olumsuz etkiliyor

Devlet arazilerinde düzensiz yapılaşma başlamadan imarlı toplu konut alanlarının planlanarak belediyelere tahsisinin yapılması gerektiğini kaydeden Serdar Uygur şöyle konuştu: “Böylece arsa temini sağlanmış olup dar gelirlinin konut edinme ihtiyacı giderilmiş ve sağlıklı kentleşme sağlanmış olur. Kısa vadeli yatırımlar kentlerdeki yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Yaşam ve çalışmalarındaki çözümleri güçleştiriyor, alt ve üst yapı problemleri ortaya çıkıyor. Bu durum trafikte yılma veya bir başka örnek verecek olursak hırsızlık olaylarının yaşanması gibi olumsuzluklara yol açıyor. Çarpık kentleşme insanların kültürel ve sosyal yaşam biçimini de olumsuz etkiliyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *