ANASAYFA arrow right Ekonomi

Devlet, çiftçiyi tüccarın eline bırakmamalı

Devlet, çiftçiyi tüccarın eline bırakmamalı
YAYINLAMA: 23 Aralık 2020 / 18.30
GÜNCELLEME: 23 Aralık 2020 / 18.30
Zeytin rekoltesi arttı, yağ oranı düştü

Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, zeytin hasatlarının bölgede tamamlanma aşamasına geldiğini söyleyerek zeytin rekoltesinde yüzde 10'luk bir artış yaşanmasına rağmen yağ oranlarında ciddi bir düşüş olduğuna dikkat çekti. Çolak, tarımsal girdilerdeki artıştan dolayı çoğu çiftçinin hacizlik olduğunu ve hasat ettiği ürünleri satacak devlet güvencesi bulamadığı için tüccarların eline baktığını söyleyerek çiftçi borçlarının faizsiz olarak uzun vadede yapılandırılması gerektiğini dile getirdi.

Bölgemiz ciddi bir kuraklık yaşıyor

İklime bağlı kuraklığın hızla devam ettiğini söyleyerek yağışların başlamaması durumunda önümüzdeki yıl tarımsal üretimlerde önemli oranda düşüşler yaşanabileceğini söyleyen Çolak, "Mevsim olarak kış ayında almamız gereken yağışı halen alamamış durumdayız. Yer altı sularının beslenmesi için gerekli olan yağışları ne yazık ki alamıyoruz. Bu durumda ciddi bir kuraklığa işaret edebilir. Barajlardaki suların dahi çekildiği görüyoruz. Şehrimiz zaten kurak iklime sahip bir bölgede bulunuyor. Bir de bu ayda zamanında ve yeteri miktarda alamadığımız yağışlar kuraklık riskinin boyutunu bir kat daha arttırıyor. Tüm umudumuz geç de kalsak yağışların başlamasında" ifadelerinde bulundu.

Devlet güvencesi olmayan çiftçi tüccarların eline bakıyor

Zeytin hasadını yapıp yağını çıkaran çiftçinin elde ettiği zeytinyağlarını satacak Pazar bulamadığı için tüccarların düşük fiyatlarına maruz kaldığını belirten Çolak, "Şu anda zeytin hasatlarımız bitme noktasında. Bu yıl havalar da kurak gittiğinden dolayı zeytin hasatı hızlı bir şekilde yapıldı. Zeytin hasat edildi çiftçi ürününü aldı yağını çıkarttı ve depolarına kaldırdı. Sebebi de piyasasının olmayışı. Çiftçiden yok fiyatına zeytinyağı istiyor tüccarlar. Zor durumda kalan çiftçiler hacize uğramamak için elindeki ürünlerini yok fiyatına tüccarlara vermek zorunda kalıyor. Devletimizin bu ürünler için alım garantisi sunması gerekmektedir. Çiftçinin bir güvencesi ulaşabileceği bir kapısının olması gerekmektedir. Çiftçi tüccarların eline bırakılmaması gerekiyor. Çoğu çiftçimiz iki üç yıldır satamadığı zeytin yağlarını halen elinde bekletiyor" açıklamalarında bulundu.

Zeytin rekoltesi arttı yağ oranları düştü

Gaziantep'te bu yıl zeytin rekoltesinde yükseliş yaşanmasına rağmen yağ oranlarının her senekinden daha düşük seviyede gerçekleştiğini söyleyerek zeytinyağı üretimindeki düşüşe dikkat çeken Çolak, "Bu yıl zeytin rekoltemiz hedeflerimizin üzerinde geldi ancak zeytinlerin yağ oranları istenilenden düşük çıktı. Geçen yıldan yüzde 10 daha fazla zeytin üretimimiz gerçekleşmekle birlikte yağ oranlarımız yüzdelik olarak düşündüğümüzde geçen yıllardan çok daha düşük. Bu durumda kuraklığın, zamanında alınmayan yağışların çok büyük etkisi var. Çiftçi üstü açık fabrika çalıştırıyor diyebiliriz. Tamamen iklime bağlı üretimlerini gerçekleştiriyor. Devletimizin bu zorluklarla mücadele eden çiftçiyi görmesi lazım. Çiftçilerimizi ödüllendirmesi lazım. Bu pandemi sürecinde en büyük fedakarlığı verenler çiftçilerdir. İnsanların mağdur olmaması için üretimi hiçbir zaman aksatmadan sürdürdü" diye konuştu. 

Çiftçilerin çoğunun hacizlik durumda olduğunu söyleyerek çiftçi borçlarının biran önce faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak yapılandırılması gerektiğinin altını çizen Çolak, "Çiftçilerimizin çoğu hacizlik durumda. Bu fedakarlıkla çalışan çiftçilerimizin borçlarının devletimiz tarafından biran önce faizsiz olarak yapılandırılması gerekiyor.  Borçların mutlak suretle ötelenmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz çok zor durumda. Tarımsal girdi fiyatları baş edilemeyecek derecede artış gösterdi. Banka faiz oranları fazlasıyla yüksek. Tarım Kredi Kooperatiflerinden yeterince yararlanılamıyor" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *