ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Devlet, 180 bin mükellefle ihtilaflı

Devlet, 180 bin mükellefle ihtilaflı
YAYINLAMA: 07 Temmuz 2022 / 15.27
GÜNCELLEME: 07 Temmuz 2022 / 15.27
Vergi barışı uzmanlar tarafından anlatıldı. Çok sayıda serbest muhasebeci ve mali müşavirin katıldığı toplantıya mükellefler de ilgi gösterdi. Uzmanlar vergi barışından yararlanmak isteyenlerin elini çabuk tutmasını, çünkü önemli kolaylıkla indirimler sağlandığını açıkladı. Türkiye genelinde 180 bin ihtilaflı dosya olduğunu belirten uzmanlar, “Biz bu kanunla vatandaşa barış elimizi uzattık, zira vatandaşta” diye konuştu.

Vergi Barışı Kanunu hakkında serbest muhasebeci ve mali müşavirlerle mükellefleri bilgilendirmek amacıyla Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda seminer düzenlendi. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen ve 5 saat süren toplantıda Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrolörü Bülent Büyükdoğan ile kontrolör Ahmet Şanlı kanun hakkında bilgi verdi.

Kanun nefes aldıracak

Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrolörü Bülent Büyükdoğan, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş vergilerin tamamı ile bu vergileri ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi talep edilemeyeceğini belirtirken, bunun yerine kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar Devlet istatistik Enstitüsü’nün belirlediği toptan eşya fiyat endeksinin aylık oranı esas alınarak hesaplanarak, tutarın dokuz eşit taksite bölüneceği söyledi. Doğan, bu borcun da Haziran 2004 sonuna kadar tamamen ödenmesi, dava açılmaması veya açılmış davalardan vaz geçilmesi şartıyla vergilere uygulanan gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları ile vergi cezalarına uygulanan gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçildiğini söyledi.

Taksitlendirme kolaylığı

Doğan, asılları kısmen ya da tamamen ödenmiş olan vergilere ilişkin gecikme zammı ve gecikme faizi yerine, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar her ay için belirlediği toptan eşya fiyat endeksinin aylık oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmiş vergi asılları ile birlikte, dokuz eşit taksitle ve Haziran 2004 ayları sonuna kadar tamamen ödenmesi gerektiğini belirterek, vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olup kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibari ile ödenmemiş olan vergi cezalarının yüzde yirmisinin üç eşit taksitte şubat, Nisan, Haziran 2003 ayların sonuna kadar ödenmesi, dava açılmaması ve açılmış davalardan vazgeçilmez şartı ile kalan %80’i kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibari ile ödenecek. Borcun sadece vergi aslına bağlı kesilen cezalardan ve bunlara ilişkin gecikme zamları, cezaların ve bunlara ilişkin gecikme zamlarının tamamına vazgeçiliyor. Kanunun kapsadı dönemlere ilişkin olarak 2002 yılında tahakkuk eden ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmemiş olan geçici vergileri ilişkin gecikme zamları toptan eşya fiyatları endeksinin aylık oranı esas alınacak. Böylece vergi aslının ödenmesi şartı aranmaz dedi.

Bülent Büyükdoğan, vergi mahkemeleri nezdinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan vergilerin %50’si ile bu tutara gecikme zammı ve gecikme faizi yerine, toptan eşya fiyat endeksinin aylık oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın dokuz eşit taksitle Haziran 2004 aydır sonuna kadar ödenmesi gerektiğini bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *