ANASAYFA arrow right Güncel

Destekleme yüzde 50 arttı ama enflasyona oranla yetersiz

YAYINLAMA: 22 Kasım 2022 / 21.19
GÜNCELLEME: 22 Kasım 2022 / 21.19
Birlik üyesi olanlara kovan başına 30 lira birlik üyesi olmayanlara ise kovan başına 20 lira destek verileceğini açıklayan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, “Desteklemeler için sayımlar yapıldı, üyelik belgeleri önümüzdeki hafta İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü’ne verilecek. Biz kovan başına desteklemenin 50 lira olmasını talep ederken 30 lira olarak açıklandı. Destekleme yüzde 50 civarında arttı ama enflasyona oranla yetersiz oldu” diye belirtti.

Bal rekoltesi iyi olmasaydı birçok arıcı arıcılığı bırakacak seviyeye gelirdi

Girdi maliyetlerinin artmasının sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Koca

 “Özellikle gezgin arıcıların en önemli gideri hiç şüphesiz akaryakıt. Akaryakıt fiyatları son bir yılda çok yükseldi. Bunun yanı sıra kocan işçilikleri iki katına çıkarken, kovanların fiyatları da üç katına çıktı. Ama buna karşın arıcıların gelirleri bu oranlarda artış göstermedi. Bu yıl rekoltenin yüksekliği arıcıları biraz rahatlattı. Eğer bu yıl rekolte yüksek olmasaydı gerçekten arıcılar ciddi bir sıkıntı yaşayacaktı. Hatta birçok arıcı arıcılığı bırakacak seviyeye gelirdi” tespitini yaptı.

Profesyonel arıcılık yapanların tüm tedbirleri alması önemli

Arıcılıkta her mevsimin kendine göre bakımları bulunduğunu kaydeden Koca, “Örneğin sonbaharda genç bir jenerasyonla kışa girmesi için arıların belli bir bakım ve beslenmesi gerekiyor. Hastalık ve zararlılıklarla mücadele edilerek gerekli önlemler alınır. Kovanların su almaması için yüksekliğe konulması, gerekiyor. Günümüzde hastalık ve zararlılıklar insanlarda ve birçok canlıda olduğu gibi arılarda da var. Profesyonel arıcılık yapanların tüm tedbirleri alması önemli. Çünkü hastalık olduktan sonra arıyı kurtarmak mümkün değil. Yani hasta olan bir kovanı tedavi etmek neredeyse imkânsız” açıklamasında bulundu. 

Arıların, sonbahar bakımları yapıldı

Türkiye genelinin yanı sıra Gaziantep’te de yüksek bal rekoltesinin arıcıların yüzünü güldürdüğünün altını çizen Koca, “Bu yıl bal rekoltesi iyi olmasaydı arıcılık sektörü ciddi bir sıkıntı yaşayacaktı. Çünkü maliyetlerin yükselmesi sonucunda arıcıların yarısı arıcılığı bırakma noktasına gelmişti, ancak rekoltenin iyi olmasıyla arıcıların yüzü güldü. Şu anda arıcılarımız sonbahar bakımlarını bitirip arılarını kışa hazırladılar, ilkbahar sezonunu beklemeye başladılar. Mart ayı ilk haftasında bölgemizde arıların bakımları yeniden başlayacak. Birlik olarak eğitim ve kurslar vermenin yanı sıra yeni arıcılar yetiştirmek için temel arıcılık kursları düzenleyeceğiz” dedi.

Gaziantep arıcılıkta önemli bir noktaya geldi

Ülkemizin bal üretiminde dünyada ikinci, kovan sayısında ise üçüncü sırada ancak kovan başı bal üretiminde ise gerilerde yer aldığını vurgulayan Başkan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, arıcıların gün geçtikçe profesyonelleştiklerini belirtti, konuşmasını şöyle tamamladı: “Pandemi sürecinde arıcılarımıza yeterli hizmeti ulaştırmamamızdan kaynaklı sıkıntılar yaşandı fakat yeniden hareketlilik başladı. Şu anda üye sayımız 800’ü geçti. Dolayısıyla Gaziantep arıcılıkta son 10 yılda büyük bir yol kat etti ve arıcılık sektöründe önemli bir noktaya geldi. Yapacağımız çalışmalarla önümüzdeki yıllarda daha da iyi bir noktaya gelecek.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *