ANASAYFA arrow right Sağlık

Derin bir etnobotanik bilgi birikimi mevcut

Derin bir etnobotanik bilgi birikimi mevcut
YAYINLAMA: 08 Şubat 2022 / 20.03
GÜNCELLEME: 08 Şubat 2022 / 20.03
Gaziantep’in tıbbi ve aromatik bitkiler açısından oldukça zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, tarihi ipek ve baharat yolları üzerinde olmasından dolayı da bitkilerin gıda, ilaç, baharat ve diğer amaçlarla kullanımı açısından oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmasıyla da derin bir etnobotanik bilgi birikimini bünyesinde barındırdığını vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi Fitoterapi ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Çalışmalarına Başladı. Geçtiğimiz günlerde Resmî Gazetede yayınlanarak kurulan Fitoterapi ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAÜN-FİTOTABAUM) yönetim kadrosunun oluşturulmasıyla birlikte faaliyetlerine başladı.

Merkezin müdürlüğüne ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmaları bulunan GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu getirildi.

Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu konuşmasının devamında şunları söyledi: “Gastronominin başkenti olan Gaziantep ilindeki yöresel yemeklerde kullanılan yerli ve yabancı kökenli baharatlar aynı zamanda birer halk ilacı niteliğinde. Bu kapsamda; kurulan merkezin çalışmaları kapsamında geleneksel bitkisel ilaç olarak kullanılan tıbbi-aromatik bitkilerinin envanterinin çıkartılması, Gaziantep ve yöresine özgü bitkisel ilaçların etkinliklerinin laboratuvar ortamında ortaya konulmasından sonra hayvan deneyleri ve faz çalışmaları ile doğal bitkisel ilaçlar ve ilaç hammaddelerine dönüştürülmesi hedefleniyor. Fitoterapi ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezinin GAÜN bünyesindeki ilgili bölümler ile Tıp Fakültesinin ortak çalışmaları ile bitkisel ilaçlar ve fitoterapi konusunda ülkemizde ve uluslararası arenada söz sahibi olması amaçlanıyor.”     

Gaziantep ve çevresindeki tıbbi ve aromatik değere sahip bitkilerin kapsamlı analizlerinin Uluğ Bey Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTEM) bünyesinde kurulacak ihtisas laboratuvarlarında ortaya konulacağını kaydeden Prof. Dr. Şekeroğlu,  “Tıbbi değere sahip bitkilerin Nurdağı Meslek Yüksekokulu uygulama alanlarında kültüre alınarak, standartlara uygun drog üretiminin de amaçlanıyor. Bitkisel ilaç, kozmetik, parfümeri ve baharat sektöründe öne çıkan yabancı menşeli bitkilerin de deneme üretimlerine alınması da merkezin öncelikleri arasında bulunuyor. Gaziantep Üniversitesi merkez kampüsünde kurulacak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bahçesi ile ilgili enstitüler bünyesinde açılacak Fitoterapi Ana Bilim Dalında lisansüstü eğitim verilmesi de merkezin hedefleri arasında bulunuyor” şeklinde konuştu.

Bitkisel ilaç, baharat ve kozmetik konusunda üretim yapan sektöre destek vermesi planlanan merkezin ilgili bakanlıklar ile ortak projeler yürütmesinin de beklendiğini ifade eden Prof. Dr. Şekeroğlu, Ülkemizdeki ve yurtdışındaki üniversite ve araştırma kuruluşları ile ortak çalışmaların yürütüleceği merkezin Fitoterapi ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda yakın zamanda söz sahibi olacağını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Baharat Alt Komisyon ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Kahve ve Hindiba Komisyonu başkanlığını yürüten ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu’nda görev yapmaktadır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *