ANASAYFA arrow right Sağlık

Depresyon Nedir?

Depresyon Nedir?
YAYINLAMA: 16 Ağustos 2020 / 17.26
GÜNCELLEME: 17 Ağustos 2020 / 15.22

Depresyon Nedir?

Depresyon, ruh halindeki sürekli değişiklikler veya günlük aktivitelere ilgi eksikliği ile karakterize zihinsel bir sağlık durumudur. Majör depresyon, kalıcı depresif bozukluk, bipolar duygudurum bozukluğu, psikotik depresyon, doğum sonrası depresyon ve mevsimsel duygudurum bozukluğu gibi çeşitli depresyon türleri vardır. Depresyon hastalığı olan çoğu insan ilaç, psikoterapi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile semptomları iyileştirmiştir, ancak bunlardan sadece üçte biri tedavi görmektedir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon belirtileri kişiden kişiye çok farklı olmaktadır. Bununla birlikte, genel kural olarak, depresyondaysanız, sizi mutlu etmek için kullanılan şeylere umutsuz, üzgün ve eksik hissedersiniz.

Majör depresyon belirtileri şunlardır:

  • Bir zamanlar neşe getiren faaliyetlere olan ilgi kaybı
  • İştah değişikliği
  • Uyku veya normalden daha fazla uyumakta zorluk
  • Yorgunluk veya enerji eksikliği
  • Ajitasyon veya sinirlilik
  • Değersizlik, umutsuzluk, suçluluk veya yetersizlik duyguları
  • Konsantre olma veya karar verme güçlüğü
  • Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri
  • Açıklanamayan ağrılar ve ağrılar
  • Motivasyonunu kaybetmek
  • Hayatta hiç zevk almamak
  • Ağlamaklı hissetmek
  • Suçlu hissetmek
  • Endişeli hissetmek
  • Sinirli hissetmek
  • karar vermekte zorlanmak

Depresyon Nedenleri Nelerdir?

Depresyonun sebepleri kesin olarak anlaşılamamış olsa da bilim adamları birçok hastada durumdan beynin sinyal kimyasallarındaki dengesizliğin sorumlu olabileceğini düşünmektedir. Bununla birlikte, bu dengesizliğin gerçekte ne olduğu ve hangi sinyal kimyasallarının dahil olduğu hakkında birkaç teori vardır. Ayrıca, erken çocukluk travması, iş kaybı, sevilen birinin ölümü, mali sıkıntılar veya boşanma gibi çeşitli sıkıntı verici yaşam durumları da ilişkilidir.

Depresyon Teşhisi

Teşhis koymanın ilk adımı bir doktora gitmektir. Doktorunuz bir değerlendirme için sizi bir akıl sağlığı uzmanına yönlendirir. Depresyon duygudurum problemleri, unutkanlık ve odaklanamama sorunu getirir. Depresif ruh halleri yaygın ve kroniktir ve tetikleyici bir olay veya neden yoktur. Haftalarca veya aylarca sürebilirler ve “kendinizi bundan çıkarmak” için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Depresyondaki insanlar uyuşuktur ve enerji eksikliğinden dolayı herhangi bir faaliyet başlatamazlar. Genellikle hemen uykuya dalarlar, ancak gece boyunca birçok kez endişe ve olumsuz düşüncelerle uyanırlar.

Farklı nedenler depresyonu birleştirebilir ve tetikler. İş kaybı veya sağlık sorunlarından sonra kendinizi düşmüş hissediyorsanız ve daha sonra bir yas gibi travmatik bir şey yaşarsanız, depresyon yaşıyor olmanız mümkün. Doğru tanı konması için, fiziksel muayene, psikolojik görüşme ve laboratuvar testleri yoluyla bu diğer olasılıkları elemek için doktorunuz testler yapmaktadır.

Depresyon Tedavisi

Depresyon teşhis sonrası ilk adım doktorunuz veya psikiyatristiniz, birçok insan için etkili bir tedavi olan ancak hızlı bir düzeltme olmayan bir antidepresan reçete eder. Bir antidepresan alan hastaların çoğu ilk iki hafta boyunca hiçbir fayda görmez; bu ilacın tam faydasını görmek genellikle 8 ila 10 hafta sürer.

Hafif depresyonu olan kişiler, düzenli egzersiz yapmak, meditasyon yapmak ve kişisel olarak hobiler edinmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yaptıktan sonra semptomları iyileştirdiğini bildirmektedir.

Psikologlar tipik olarak depresyon belirtilerini ele almak için iki tip tedavi önermektedir: bilişsel davranışçı terapi ve kişilerarası terapi.

İlaç: Antidepresanlar olarak adlandırılan reçeteli ilaçlar, doğal olarak oluşan beyin kimyasallarını etkileyerek ruh halini değiştirmeye yardımcı olur.

Psikoterapi: Konuşma terapisi veya danışmanlık olarak da bilinen bu tedavinin, bazı depresyon hastalarına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Depresyon Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Depresyonu önlemenin kanıtlanmış bir yolu yoktur. Fakat aşağıdaki öneriler depresyonu yenmenize faydalı sağlayabilecek alışkanlıklardır.

  • Düzenli egzersiz
  • Uyku düzeni
  • Tedavi doz ve süresine düzenli olarak uyma
  • Stresi kontrol etme
  • Aile ve arkadaşlarla sıkça zaman geçirme

Gebelikte Depresyon

Doğum öncesi depresyon, hamileliğiniz sırasında haftalarca veya aylarca her zaman üzgün hissettiğiniz zamandır. Durum hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve kadınları farklı şekillerde etkilemektedir.  Bazı kadınlar bebek sahibi olduktan sonra depresyon geçirir. Buna postnatal depresyon denir.

Çocuklarda Depresyon

Çocuklar depresyon geçirdiğinde, eskiden zevk aldıkları şeyleri yaparken bile çaba sarf etmezler. Depresyon, çocukları değersiz, reddedilmiş veya sevilmez hissettirir. Günlük problemleri gerçekte olduğundan daha zor hale getirir. Depresyon şiddetli olduğunda, çocukların kendine zarar verme veya intiharı düşünmelerine yol açar.

 Depresyon İçin Hangi Doktor ve Bölüme, Ne Zaman Gidilmeli?

Depresyon belirtilerini gördüğünüzde hastanenin psikiyatri bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra teşhis konduktan sonra özel psikologlardan ve psikiyatri doktorları istanbul ve diğer büyükşehirlerdeki hastanelerden destek almak mümkündür.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *