ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Depremle ilgili bilgiler anında alınabilecek

Depremle ilgili bilgiler anında alınabilecek
YAYINLAMA: 10 Mart 2023 / 12.59
GÜNCELLEME: 10 Mart 2023 / 12.59
Fay hattı ile aramızdaki bölümün dağlık olması deprem şiddetini azaltıyor

Gaziantep’te depremleri rihter cinsinden kaydeden deprem kayıt istasyonu on-lıne sistemine geçirildi. Böylece bölgede meydana gelen depremlerle ilgili bilgilerin anında öğrenilebileceği belirtildi.

Jeofizik Mühendisleri İl Temsilcisi Burhan Canpolat, uzun bir uğraştan sonra bunu başardıklarını belirterek, meydana gelen depremin özelliklerini ve şiddetini kısa sürede öğrenme imaknı doğduğunu açıkladı.

Fay hattı ile aramızda dağlık bölge olması büyük avantaj

Güneydoğu Anadolu fay hattının Gaziantep’e yaklaşık 60 kilometre uzakta olup, Kahramanmaraş ile Nurdağı arasında geçtiğini kaydeden Jeofizik Mühendisleri İl Temsilcisi Canpolat, bölgedeki depremlerin daha önce eski sistemle bir hafta gibi uzun bir zaman sonra sağlıklı şekilde öğrenildiğini, ancak daha sonra temsilcilik olarak bu konuyu yetkililerle görüşerek deprem kayıt istasyonunun on-lıne sistemine geçirildiğini bildirdi. Böylece bölgede meydana gelebilen tüm depremleri sağlıklı şekilde kısa sürede herkesin internet kanalıyla öğrenme imkanına kavuştuğunu söyleyen Canpolat, “Aynı zamanda bölgede olabilecek depremlerin Gaziantep’e yansıması ve ne tür özellikler göstereceği, depremin yeri, büyüklüğü, derinliği ile Gaziantep’e olan şiddetini öğrenme imkanı oluştu. Örneğin 60 kilometre uzakta olan fay hattı ile Gaziantep arasında kireç taşından oluşan dağlık bölgeler olması nedeniyle depremin dalgası ve şiddeti azalıyor. Fay hattı ile aramızın dağlık bölge olması depremin hızını kesiyor. Bu Gaziantep için büyük bir avantaj. Ancak tehlikeyi önlemeye elbette yetmez” dedi.

Gazikent ve Nurgana çevresinin zemini zayıf

Gaziantep’in genel olarak zemin açısından iyi durumda olmasına rağmen, özellikle doğal ya da yapay boşluklarla, Nurgana dere yatağı ile Gazikent ve mezarlık arasındaki alanda zeminin çok zayıf olduğunu belirten Canpolat, olası bir depremde buralardaki yapılarda büyük hasar olabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle buralardaki yapılarla ilgili mühendislerin teknik önlemlere dikkat ederek, daha fazla önlem alması gerektiğini vurgulayan Canpolat, Gaziantep’in zemininin büyük bir bölümü kireç taşından oluşmasına rağmen, birçok yerde bunun bozulduğunu, özelliğini yitirdiğini bununda deprem açısından risk oluşturduğunu açıkladı. Özellikle mağaraların yoğun şekilde olması, buraların üzerine yapı inşa edilmesinin tehlikeyi artırdığı belirtilirken, “Gaziantep’te aslında ruhsatlı yapılar Afet Yönetmeliğine uygun yapılıyor. Ancak gecekondu bölgelerindeki yapılar bunun dışında olduğu için olası bir depremde çok büyük hasar görecektir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *