ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Depremi önemsemiyoruz

Depremi önemsemiyoruz
YAYINLAMA: 02 Şubat 2023 / 15.06
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2023 / 15.06
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olmasına rağmen, yapıların güvenli olmadığı, depreme dayanıklı yapı yapılması için çıkarılan yasaların da yeterli olmadığı vurgulandı.

İnşaat mühendisleri odası genel merkezi tarafından Türkiye çapında devam eden 38. dönem toplantısının sonuncusu kentimizde gerçekleşti.

İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Taner Yüzgeç’in başkanlığında Gaziantep inşaat mühendisleri odası şubesinde gerçekleştirilen 6. bölge toplantısına Gaziantep’in yanı sıra Mersin, Adana, Diyarbakır, Hatay ve Van şubelerinin başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda inşaat mühendisleri, mesleğin ülke ve bölgesel bazda sorunlarını tartıştı.

Mühendisin hatası ölümlere neden olur

İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Taner Yüzgeç, “Yapılacak hatanın sonuçları, insan yaşamını tehdit eden hatta toplu ölümlere neden olabilir. Bu bilinçle hareket eden inşaat mühendislerinin meslek odası inşaat mühendisleri odası, üyelerine meslek içi sürekli eğitim vermekte, şu anda da kamuoyunu yakından bilgilendiren yapı denetim yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmesi öncesi yapmış olduğu tasarı çalışmaları ve görüşmeleri, hazırlanmakta olan deprem komisyonunca koordine edilen yapı rehabilitasyon ve onarım şartnameleri hakkında bilgilendirme ve yoğun tartışmaların yaşandığı bölge toplantısını Gaziantep’te noktalıyoruz” dedi. Yüzgeç, İnşaat mühendisleri odası olarak 2004 yılında 50. kuruluş yıldönümlerini kutlayacaklarını ve ülke genelinde 57 bin üyeleri bulunan en büyük sivil toplum örgütleri arasında olduklarını kaydetti.

Çıkarılan yasalar uygulanmıyor

Yüzgeç, Türkiye’de bunca depreme rağmen ve deprem ülkesi olmasına rağmen, halen yapıların depreme dayanıklı ve güvenli yapılmadığını belirtti. Bu konuda çıkarılan yasa ve yönetmeliklerin yeterli olmadığını kaydeden Yüzgeç, “Yapılar teknik ve malzeme anlamında yetersiz, inşa ediliyor. Yapıların depreme dayanıklı inşa edilmesi için çıkarılan yasa ve yönetmelikler de yetersiz olmasına rağmen, yine uygulanmıyor. Böyle olunca güvenli yapıların inşa edilmesi de mümkün değil. Mühendislerin meslekte yeterliliğinin yanında işçi, kalfa ve ustalarının da kendini yetiştirmesi gerek” diye konuştu.

Ülke gerçekleri göz önüne alınmalı

Yasa ve yönetmeliklerin yeniden ülke gerçekleri dikkate alınarak düzenlenmesi ve güvenli yapıların oluşması için daha etkin önlemlerin alınmasının şart olduğunu kaydeden Yüzgeç, mühendislerin mesleklerini icra ederken kamuya ve topluma zarar vermemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *