ANASAYFA arrow right Yaşam

Deprem sonrası kadın hastalıklarına karşı hijyen de önemli hale geldi

Deprem sonrası kadın hastalıklarına karşı hijyen de önemli hale geldi
YAYINLAMA: 12 Mart 2023 / 19.46
GÜNCELLEME: 12 Mart 2023 / 19.46
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Mehmet Bekir Şen konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerde 40 binin üzerinde yurttaş yaşamını yitirdi. Deprem felaketinde ve sonrasında meydana gelen stres nedeniyle kadınlar ve hamile kadınlarda olumsuz yönde etkilendi. Ayrıca deprem sonrası kadın hastalıklarına karşı hijyen de önemli hale geldi.

Kadın hastalıklarında en sık görülenler; adet düzensizlikleri, idrar yolu enfeksiyonları, polikistik over sendromu, idrar kaçırma, vajinal enfeksiyon ve akıntılar, endometriozis, yumurtalık kistleri ve miyomlardır.

Deprem ve deprem sonrası kadınlarda meydana gelen stres nedeniyle adet düzensizlikleri, hormonal değişiklikler, enfeksiyona bağlı idrar kaçırma ve akıntı şikayetleri, hamile bayanlarda kasık ağrıları, kanama, erken doğum gibi...sorunlar meydana gelebilir. Özellikle  hamilelikte stres faktörü, hamileliği kötü yönde etkiler. Bu sebepten ötürü bebeğinizin sağlığı için yoga, hafif yürüyüşler gibi aktivitelerle stresinizi azaltmaya yönelik şeyler yapmanız gerekmektedir. Deprem sonrası stresi azaltmak için kafanızı dağıtacak aktiviteler yapmak hamileler ve bebekleri için çok daha sağlıklı olacaktır.

İdrarda yanma, sık sık idrara çıkma, bel ya da kasık ağrısı ile kendini belli eden ve kadınlarda daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonları kötü hijyen alışkanlıkları nedeniyle meydana gelebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için özellikle hijyeninden emin olunmayan lavabo alanları kullanmamak yararlı olacaktır.

Op. Dr. Mehmet Bekir Şen,'' Kadınların, mesaneleri üzerinde eskisi kadar kontrol kuramamaları sonucu meydana gelen ve kişinin ‘’altına kaçırması’’ ile sonuçlanan duruma idrar kaçırma denir. İdrar kaçırma sorunu genelde ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkar. Nadiren de olsa idrar yolu enfeksiyonlarında görülebilir. İlerleyen yaş ve bazı travmatik olaylar; mesaneyi kontrol eden kasları ve bağ dokuları zayıflatabilir. Bu da kadınların mesanelerini kontrol etmelerini zorlaştırır. Sonuç olarak idrarını tutamama ve idrar kaçırma gibi olaylar yaşanır. İdrar kaçırmadan korunmak için; sigaradan uzak durun, çay ve kahve tüketimini azaltın, normalin üzerinde sıvı tüketmeyin, temizliğe önem verin ve stresten uzak durun.'' dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *