ANASAYFA arrow right Yaşam

Deprem riski varsa raporlar kamuoyuyla paylaşılmalı  

Deprem riski varsa raporlar kamuoyuyla paylaşılmalı  
YAYINLAMA: 24 Ocak 2021 / 18.53
GÜNCELLEME: 24 Ocak 2021 / 18.53
 Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Ölçal Tezel, Valilik binasının yıkılma kararı ile ilgili açıklama yaptı.   

2016 yılından beri yıkımı tartışılan bu binanın, 2019 yılında yenilenmesi için harcanan milyonlarca liranın boşa gideceği tespitini yapan Tezel, “Eğer bina depreme karşı risk teşkil ediyorsa, bunu belgeleyen raporların kamuoyuyla paylaşılması gerekir. Beklentimiz; sürecin şeffaf yürütülmesi, valilik taşınacaksa mevcut binanın yeni fonksiyonlar verilerek yaşatılması, yapılacak binanın yerinin iyi düşünülerek seçilmesi ve projesinin yarışmayla elde edilmesi” dedi.   

Yaşamayan bir kentsel boşluk  kent meydanı niteliği taşımayacak  

Başkan Tezel, betonarme bir binanın yaşamsal ömrünün bilimsel olarak 100 yıl olarak kabul edildiğini söyledi. “Millet bahçesinin sınırlarının genişletilmesi için yıkılması düşünülen Valilik binası henüz otuzlu yaşlarına gelmedi. Bu yapıyı rehabilite ederek; meydanı yaşatacak, besleyecek, gece gündüz canlı tutacak başka fonksiyonlarla kullanabiliriz. Bu kazanım, bir takım mimari çözümlerle elde edilebilinir. Bu bina, meydanın çeperini ve sınırlarını belirleyen bir konumdadır. Yıkmak Demokrasi Meydanı’nı daha da tanımsız hale getirecektir. Yarışma sonucu elde edilen bu eser, proje müelliflerinin görüşleri doğrultusunda yeni fonksiyonlara kavuşturulabilir. Gerekirse bu konuda ulusal fikir yarışması da düzenlenebilir. Aksi taktirde, kentsel bir boşluk oluşacaktır. Boşlukları meydan yapan, onu çevreleyen yapılar ve meydana açılan yollardır. Yaşamayan bir kentsel boşluk, kent meydanı niteliği taşımayacak” ifadelerini kullandı.   

Mimarlıkta, süreklilik kavramının önemli konular arasında yer aldığını vurgulayan Başkan Tezel, “Valilik binamız, valiliğe ait fonksiyonları karşılayamaz hale geldiyse birtakım yapısal müdahale ve mekânsal değişikliklerle yapıya başka fonksiyonlar verilebilir. Bunun pek çok örneği dünyada ve yerelde mevcuttur. 1950 yılında Cumhuriyet Dönemi yapısı olan Hükümet Konağı-Adliye Binası, restorasyonla kültür ve sanat merkezine dönüştürülmüştür. Aynı şekilde, TCDD Lojmanları fonksiyon değişikliğiyle kamu kurumlarınca hizmet binası olarak kullanılıyor” hatırlatmasında bulundu.   

Her yapıyı kendi yapıldığı dönem ve şartlarda değerlendirmek gerektiğini belirten Tezel, “Gerek plan çözümü gerekse de çevresiyle ilişkileri bakımından değerli çözümler ürettiği için ulusal yarışmada birincilik ödülü almıştır. Bir yapıyı öznel kriterlerle değerlendirmek ve bunu yıkılma gerekçelerinden biri olarak görmek doğru bir yaklaşım değildir. Kaynakların doğru kullanılması gereken bir dönemdeyken, harcamalar için daha fazla düşünmeliyiz. Kaldı ki; yeni bina tamamlanmadan yıkım işlemlerinin başlaması, hâlihazırda valiliğe bağlı bütün birimlerin geçici olarak başka binalara taşınmasına ve kiralamalara sebep olacaktır. Bununla beraber ekstra maliyetler oluşacak” açıklamasını yaptı.    

Bu tür mimari yapılar kentin yaşadığı dönemleri ve yaşanmışlıklarını belgeler  

Başkan Tezel, her yapının bulunduğu kentin hafızası olduğunu kaydederken, “Yapıldığı dönemin değerlerini, kültürünü, mimarlığını, yapım ve malzeme çeşitliliğini yansıtır. Kentin hafızasında yer etmiş binaları yıkmak, kentin geçmişle olan tüm bağlarını koparmak anlamına gelir. Emirgan Çay Bahçesi, Turizm Parkı, Kızılay lokantası, Lunapark, Çocuk Yuvası, Kamil Ocak Stadyumu, Kapalı Yüzme Havuzu, Kapalı Spor Salonu, Kavaklık ve Bahçelievler’deki konut dokusu kaybettiğimiz miraslarımızdır. Nasıl ki, tarih öncesi çağlardan kalan eserler bu topraklardaki yaşamı belgeliyorsa, bu tür mimari yapılar da kentin yaşadığı dönemleri ve yaşanmışlıklarını belgeler” diye konuştu.    

Ağaçların korunması oldukça önemli  

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Ölçal Tezel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gaziantep Valiliği’nin açıklamasıyla, yeni binanın Fevzi Çakmak Bulvarı üzerindeki Karayolları arazisine yapılacağı anlaşılmaktadır. Kentte yaşayan herkesin bildiği gibi, Fevzi Çakmak Bulvarı trafik yoğunluğuyla şu anda bile ciddi problemlere sahiptir. Bu bölgeye getirilecek yeni bir idari fonksiyonlu yapı, bölgeyi iyice çıkmaza sokacaktır. Proje arsası olarak belirlenen alanda pek çok yetişkin ağaç bulunmaktadır. Bu ağaçların korunması oldukça önemlidir. Karayolları Müdürlüğü bu arsadan taşınabiliyorsa, burası hâlihazırda yetişmiş ağaçlar varken neden park olmasın? Eğer burası park olarak hizmete açılırsa, bölge halkı daha etkin kullanacak.”   

“Valiliğimiz için yeni bir bina ihtiyacı varsa; bu arsanın yeri, şehrin gelişimi hesaplanarak bilimsel yöntem ve analizlerle tespit edilmelidir” diyen Tezel, “Mevcut bina 1984 yılında ulusal mimari proje yarışması ile yapılmışken, yeni yapılacak bina ‘Hangi yöntemle elde edilecektir? Hangi seçici kurul tarafından onaylanacaktır?’ diye sorgularken, projenin 2019 yılında hazırlandığı mühendislik hizmetlerini verecek firmanın internet sitesinden anlaşılmaktadır. Bu tarih valilik binasının yenilemelerinin yeni bittiği tarihtir. Binanın yıkılacağı kararı verildiyse, yenilemeler için neden yüklü miktarda harcama yapılmıştır? Bu nitelikteki yapıların elde edilmesi için tüm dünyanın kabul ettiği en sağlıklı yöntem, mimari proje yarışmalarıdır. Görüyoruz ki, yeni yapılması planlanan valilik binası projesi herhangi bir yarışmayla elde edilmemiş” şeklinde konuştu. Fatma Karabacak   

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *