ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Deprem değil binalar öldürür

Deprem değil binalar öldürür
YAYINLAMA: 21 Aralık 2020 / 13.56
GÜNCELLEME: 21 Aralık 2020 / 13.56

Türkiye’nin deprem dedesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, “Afetlere hazırlık ve afetlerin önlenmesi için yerel kapasitesinin geliştirilmesi” projesi çerçevesinde gerçekleştirilen “Bilgi Hayat Kurtarır” alt projesi kapsamında Gaziantep’te deprem eğitimi verdi.

Öğrencilere deprem tatbikatı yaptıran Işıkara, depremle ilgili çıkarılan söylentilere kulak asılmamasını önerdi.

Işıkara, “Bazı söylentiler çıkarılıyor. Deprem gece olur diye. Böyle bir şey doğru değil. Deprem günün her saati olabilir. Depremin ne zaman olacağını bildiğimizi söyleyenler var. Dünyada depremin ne zaman olacağını bildiren bir teknoloji yok. Ay, güneş tutulmasının ardından deprem olacağı söylemleri de yalan. Gök cisimlerinin hareketi ile depremin ilgisi yok” dedi.

Işıkara, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda ilköğretim öğrencileri, öğretmenler ve kamu personeline depremle birlikte yaşamayı anlattı. Vali Erhan Tanju ve Milli Eğitim Müdürü Mesut Aykaç’ın da katıldığı toplantıda, afetlere hazırlıklı olmak için bilgilendirme, bilinçlendirme çalışması kapsamında bilgi verdi. Deprem Dede’nin Gaziantep’te gerçekleştirdiği eğitimle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 7 ilde uygulanan “Bilgi Hayat Kurtarır” Projesi tamamlanmış oldu. Proje kapsamında ilköğretim öğrencilerine “abcd Temel Afet Bilinci Bilgi Kartı”ile “Afacan Dünya Depremle Birlikte Yaşamak” kitabı, öğretmenlere ve kamu personeline ise “abcd Temel Afet Bilinci El Kitabı” ile “abcd Temel Afet Bilinci Bilgi kartı” dağıtıldı.

Evlerin depreme dayanıklı olmasının önemine değinen Işıkara, “Oturduğunuz binaları mühendis mi yapmış, deprem yönetmenliğine uyulmuş mu, zemin şartlarına göre mi yapılmış, inşaattan çalınmış mı gibi sorular önemli. Bunların araştırılması gerekiyor. Çünkü biliyorsunuz deprem değil, binalar öldürüyor"

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *