ANASAYFA arrow right Güncel

Demokrasi ve çağdaşlığın en önemli unsuru, okuma kültürü edinmektir

YAYINLAMA: 20 Eylül 2022 / 21.09
GÜNCELLEME: 20 Eylül 2022 / 21.09
Türk Kütüphaneciler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Suat Yılmaz, demokratik ve çağdaş toplum olmanın en önemli koşullarından birinin bireylerin okuma kültürü edinmesi olduğunu vurguladı

Yılmaz, “Okuma kültürü, erken çocukluktan başlayarak duyarlı ve bilinçli çabalarla edinilmesi gereken yaşamsal bir yapılanmadır. Bu bağlamda okuma kültürü edinme, bireyin gizli güçlerini ortaya çıkaran, estetik, duyarlıkla örülmüş yazılı ve görsel kültür ürünleriyle buluşması, başa bir söyleyişle okuma eylemin yaşam felsefesi olarak içselleştirmesiyle ilişkili bir süreç” dedi.
Okuma sevgisi ve alışkanlığı bireyin doğduğu andan itibaren başlar
Kitaplarla tanışmanın, okuma sevgisi ve alışkanlığı kazanmasının, hiç kuşkusuz bireyin doğduğu andan başlayarak ergenliğe uzanan süreçte yaşamsal bir öneme sahip olduğunu söyleyen Yılmaz, “Çocuğun okuma kültürü edinmesi ardışık bir süreç. Bu süreçte en büyük sorumluluk ebeveynlere düşüyor. Çocukların kitaplarla tanıştırılması, okullar tarafından okuma eğitimin verilmesi ile birlikte kitap okuma sevgisi ve alışkanlığının kazandırılmasında ailenin sorumluluğunda. Çocuğuna ‘Kitap oku’ diyen ebeveynlerin telefon tablet veya bilgisayar başında saatlerce vakit geçirmeye hakkı yok” ifadelerini kullandı.

Başkan Yılmaz, Gaziantep’in çocuklara okuma kültürü kazandırılması açısından diğer çoğu kente göre çok avantajlı bir şehir olduğuna dikkat çekti. “Özellikle son yıllarda dermesini, binalarını ve iç tasarımlarını yenileyen halk kütüphaneleri, yeni açılan bilgi merkezleri ve çocuk kütüphaneleri sadece çocuklara değil gençlere ve yetişkinlere de okuma kültürü kazandırılmasında öncü rol oynuyor” açıklamasını yaptı.
Kentimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 10 kütüphane bulunuyor
Kentimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 10 kütüphanenin bulunduğunu, bu kütüphanelerin pazar günü hariç haftanın 6 günü akşam saat 20:00’a, İl Halk Kütüphanesi’nin ise akşam 22:00’a kadar hizmet verdiğini belirten Yılmaz, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı ve şehrin her tarafına yayılmış halde hizmet veren 5’i çocuk kütüphanesi olmak üzere 6 kütüphane bulunuyor. GBB’ye bağlı kütüphaneler haftanın 7 günü 08.00-17.30 arasında hizmet veriyor. Şehrimizde bir de Türkiye’de sadece 5 şehirde bulunan bir AVM kütüphanesi bulunuyor. Sankopark alışveriş merkezi 4. Katında yer alan GBB’ye ait Mehmet Akif Ersoy Kütüphanesi haftanın 7 günü saat 10.00-22.00’kadar kadar hizmet veriyor” hatırlatmasında bulundu.
Kütüphaneler sadece ödünç kitap verilen mekanlar değil
Şehirdeki imkanların ebeveynler tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Türk Kütüphaneciler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Suat Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Halkın bilgi edinme gereksinimin karşılanması, bireysel ve yaşam boyu öğrenme çabalarını desteklemek vb. görevleri bulunan kütüphanelerin çocuklar tarafından keşfedilmesi, buralardan faydalanmasında ebeveynlerin öncü olması lazım. Bu kütüphaneler ve bilgi merkezleri sadece ücretsiz ödünç verilen kitapların olduğu mekanlar değil. Bu mekanlarda araştırma için kullanılan güvenli internete sahip bilgisayarlar, çocukların gelişim seviyesine göre mesleğinin uzmanı kütüphaneciler tarafından tavsiye edilecek kitaplar, günlük gazeteler, dergiler ve kendi yaş gruplarına uygun atölye faaliyetleri bulunuyor. Okuma kültürü edinmemiş ve çocuğu için hangi kitapların faydalı olacağını bilemeyen ebeveynlerin bu konuda yardım alabilecekleri en doğru mekanlar kütüphaneler. Bir çocuğun kitabı sevmesi ve yetişkinlikte de okuma kültürüne sahip olmasını sağlamak için, kitabın büyüdüğü evin içindeki bireylerce de sevilmesi ve yerleşik bir davranış olarak okunması gerekiyor.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *