ANASAYFA arrow right Güncel

Demokrasi mücadelesi meşrudur, engellenemez

Demokrasi mücadelesi meşrudur, engellenemez
YAYINLAMA: 16 Haziran 2020 / 22.05
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2020 / 22.12

İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Salman Yergin, yaptığı açıklamada, HDP’nin ‘Darbelere karşı Demokrasi Yürüyüşünün’ engellenmesini eleştirirken, HDP’nin yürüyüş ve siyasi faaliyette bulunma hakkı engellenemez ve yasaklanamaz. Unutulmamalıdır ki, haklar yasalar ve idari pratiklerden önce gelir. Demokrasi mücadelesi meşrudur, engellenemez” şeklinde konuştu.

Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürüldüğünü hatırlatan Başkan Yergin, “HDP, bu gelişmeler karşısında aldığı kararla 15 Haziran’da Hakkari ve Edirne’de başlayıp 20 Haziran’da Ankara’da sona erecek “Darbelere karşı Demokrasi Yürüyüşü” kararını kamuoyu ile paylaşmış ve bu kapsamda derneğimizi de 10 Haziran günü ziyaret etmiştir. Bu ziyarette insan hakları ve demokrasi talebine desteklerimizi belirtip, barış hakkı ile ilgili görüşlerimizi ifade etmiştik. HDP’nin, Türkiye’nin 3’üncü büyük partisi olarak yapmak istediği yürüyüşe karşı AKP ve MHP karşı çıkmış ve yasaklanacağını açıklamıştır. CHP ise doğru bulmadığını belirtti” dedi.

Bu konuda oldukça kapsamlı düzenleme bulunuyor

Yergin, “Yürüyüş başlangıç noktaları ve güzergahlarındaki illerin Valilikleri yasaklama kararı almış, öyle ki, illere giriş çıkış yasağı getirerek 7145 sayılı kanunla OHAL’i kalıcılaştıran anayasaya aykırı yetkilerini kullanmışlardır. Buna rağmen HDP anayasal hakkını kullanmış ve yürüyüşleri 15 Haziran günü başlatmıştır. Yürüyüşler sırasında çok sayıda engelleme yapılmış ve bazı yerlerde partililer gözaltına alındı. Türkiye Anayasası’nın 34. maddesinde silahsız ve saldırısız gösteri ve toplantı yapmak haktır. Bu konuda AİHM ve AYM’nin sayısız kere alınmış kararı bulunmaktadır. Anayasanın 67-68 ve 69. Maddelerinde siyasi faaliyette bulunma hakkı ve siyasi partilerin hakları düzenlenmiştir. AİHS’in 11. Maddesinde ise bu konuda oldukça kapsamlı düzenleme bulunuyor” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Salman Yergin, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Türkiye’de HDP’nin en doğal hakkını kullanmak istemesini kınaması ve yasaklaması, demokrasi bilincinin oluşmadığını ve kendine demokrat otoriter bir siyasi anlayış ve iktidar olduğunu açıkça göstermektedir. Valiliklerin yasaklama kararına gerekçe olarak sunulan sebeplerden birisinin de Covid-19 olduğunu belirtmeleri oldukça gariptir. Cumhurbaşkanlığı her türlü tedbiri kaldırmış ve hızlı bir normalleşmeye geçmiştir. Yürüyüşün sembolik sayıda yapılması karşısında bu gerekçenin ileri sürülmesi isabetli olmadı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *