ANASAYFA arrow right Sağlık

Delta varyantı yayılırsa dördüncü dalgayı yaşarız

Delta varyantı yayılırsa dördüncü dalgayı yaşarız
YAYINLAMA: 06 Temmuz 2021 / 21.13
GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2021 / 21.24
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ecz. Bülent Yılmaz, Delta varyantının artmasıyla dördüncü dalganın yaşanabileceğinin altını çizdi

Aşı karşıtlığına karşı çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Delta varyantı konusunda vatandaşı uyardı, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasının önemini anlattı. “Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde 150-200 kişide Delta varyantı görüldüğünü açıkladı. Bakanlığın, bu kişileri iyi bir şekilde izole etmesi lazım ki toplumun geri kalanına yayılmasın. Çünkü Delta varyantı yayılırsa dördüncü dalgayı yaşayabiliriz” açıklamasını yaptı.

Aşı reddi sorunu çözüme kavuşturulmalı

En az bir doz aşı olanların sayısının 36 milyon, ikinci doz aşı olanların sayısının ise 15 milyon civarında olduğunu anlatan Yılmaz, “Ülke olarak aşılamada iyi bir hız kazandık. Ağustos ayı sonuna kadar nüfusumuzun yüzde 70’inin aşılacağı görülüyor. Fakat aşı reddi gibi çok ciddi bir sorun ile karşı karşıyayız. Her 4 vatandaştan 1’i aşı yaptırmayacağını beyan ediyor. ‘Kısırlık’ ya da ‘Kanser’ yapar gibi hiçbir gerçekliği olmayan nedenlerden dolayı insanlar aşıyı reddediyor. Bu sorunun bir an önce aşılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam

Delta varyantının çok ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Yılmaz, “Aşılamanın çok yüksek yapıldığı ülkelerden biri İngiltere’dir. İngiltere, 58 milyon nüfusunun yüzde 68’i birinci doz aşıyı olurken, ikinci doz aşıyı yapanların oranı ise yüzde 50’ye ulaşmış durumda. Ancak iki doz aşı yapılmasına rağmen İngiltere’de vaka sayılarında yüksek bir artış görüyoruz. Korunma önlemlerine, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam edilmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Delta varyantının bulaşıcılığı son derece yüksek

Başkan Yılmaz, virüslerin mutasyona uğrayıp şekil değiştirdiğine dikkat çekerken, “Virüs, iki yıldan beri bulaşıcılığı ve etkisi daha fazla olarak ilerliyor. Virüs, mutasyona uğrayarak, etkisiz, bulaşıcılığı hiç olmayan bir varyanta dönüşüp yok olup gidecek. Delta varyantının bulaşıcılığı da son derece yüksek. Bu virüsün görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye girişler yasaklandı, ancak yasaklanana kadar kaç kişi girdi, hangi şehirlere dağıldı bilemiyoruz, zaman içerisinde öğreneceğiz” dedi.

Aşı yaptırmayacağım diyenlerin ikna edilmesi gerekiyor

“Aşı yaptırmayacağım diyenlerin ikna edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullanan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Biontech aşısının Delta varyantına karşı etkili olduğu söyleniyor, ama önümüzde bir de İngiltere örneği var. İngiltere’de yüzde 60 aşılamaya rağmen vaka sayılarının 24 bine yükseldiğinin görüyoruz. Bunun nedeni aşılamanın getirdiği özgüven ile birlikte, maske, sosyal ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *