ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dekorasyon savurganlığı

Dekorasyon savurganlığı
YAYINLAMA: 07 Aralık 2020 / 13.09
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2020 / 13.09
Temerrüt faizleri dekorasyonlara kaynak oldu

Gaziantep’te özellikle son 5 yılda banka şubelerinin dekorasyonu için trilyonlar sokağa atıldı. Şubelerin dekorasyonunun kusursuz olması için hiçbir masraftan kaçınmayan bankaların bu savurganlığına tepki gösterilirken, “Kredi kullananlara, kredi kartlarına uygulanan temerrüt faizlerinin nereye gittiği ortada. Bankaların bu işten bir zararı yok, dekorasyonlar kredi mağdurlarının cebinden çıkan paralarla yapıldı” denildi.

Kentin en gözde yerlerinde fahiş fiyatlarla şube kiralayan bir banka 300-500 milyar lira arasında para harcayarak dekorasyon yaptırdı. Banka bir süre çalıştıktan sonra, ya kapandı veya başka bir yere taşındı. Dekorasyona yapılan harcama, böyle- ce çöpe atılmış oldu. Aynı yeri bu kez başka bir banka kiraladı. Kent merkezinde son yıllarda birçok işyeri bu şekilde defalarca tadilat görüp, dekore edildi.

Kriz öncesinde, şube açmak ve dekore için son derece cömert davranan bankalar aylık 5-10 bin dolar ödeyerek şube kiralayınca, gayri menkul sahiplerinin de iştahı kabardı. Bankaların bu cömertliği sayesinde aylık 200-300 milyona zor kiraya verilen yerlerin değeri birdenbire astronomik rakamlara ulaştı. Kriz ve bazı bankaların BDDK’ya devrinin ardından Gaziantep’teki banka şubelerinin yüzde 4O’ı kapanınca kira fiyatları önemli ölçüde gerilerken, trilyonlarca liralık dekorasyon harcamaları da boşa gitti. Ancak, bankaların burada bir kaybının olduğu söylenemez, çünkü bankalar kredi müşterilerinden talep ettikleri anormal faizle bu harcamaları çoktan karşılamış durumda.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *