ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Değişimin önünü, merkezi otorite tıkıyor

Değişimin önünü, merkezi otorite tıkıyor
YAYINLAMA: 26 Aralık 2022 / 17.13
GÜNCELLEME: 26 Aralık 2022 / 17.13
TDB genel başkanı Celal Yıldırım, TDB Başkanlar konseyi toplantısında Türkiye’de diş hekimine ihtiyaç olmadığı halde sürekli yeni fakülte açılmasından şikayet etti…

Türk diş hekimleri birliği Genel başkanı Celal Yıldırım, Türkiye’de nüfusun binde 8, diş hekimi sayısının ise %12 arttığını ve ülke kaynaklarının boşa sarf edildiğine dikkat çekti.

 Türkiye’de nüfus binde 8, diş hekimleri %12 artıyor

Yıldırım, Gaziantep’te düzenlenen Başkanlar konseyi toplantısının açılışında, diş hekimliği hizmetlerinden yeterince yararlanılmayan Türkiye’de, nüfusun binde 8, diş hekimi sayısının %12 oranında artış gösterdiğini vurguladı. Yeni diş hekimliği fakülteleri açılmamasını istemelerinin, sağlık bakanlığının da bu istemi onaylamamasına karşılık hayata geçirilemediğini vurgulayan Yıldırım, yeni fakülteler açılarak işsiz diş hekimlerine yenilerinin eklendiğini kaydetti.

Diş Hekimlerimiz yüzde ellilik verimlilikle çalışıyor

Diş hekimlerinin, dünya standartlarına göre muayenehanelerinde günde 10 saat çalışıp ortalama on hastaya bakmaları gerektiğini vurgulayan Yıldırım, bizim yaptığımız araştırmaya göre diş hekimlerimiz günde beş-altı hastaya bakabiliyor. Bir başka deyişle bizim diş hekimlerimiz %50 verimlilikle çalışıyorlar. Ülkeyi idare edenlerin, bir meslek ya da alanla ilgili düzenleme yaparken o meslek ya da alanın yetkililerine, sahiplerine danışmaları gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Ne yazık ki, Türkiye’de siyasetçilerin benimsemediği bu anlayışı, bilimsel kurullarda yer alan akademisyenler sergiliyor. İşte bu anlayış Türkiye’yi istenmeyen yöne götürüyor, Türkiye’nin tıkanmasına neden oluyor” diye konuştu.

İktidar var muhalefet yok

Yıldırım, Türkiye’de tek başına iktidar olmuş bir hükümet bulunmasına karşılık muhalefetin olmadığı görüşünü savundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir muhalefet partisi olmasına karşın muhalefet etme görevini yerine getirmediğini öne süren Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Muhalefetten yoksun Türkiye’de, demokratik bir işleyişin olmadığını ve olmayacağını görmekteyiz. Muhalefetsizliği bilimsel kurullara da taşıdığımız zaman ister istemez yanlış kararlar, yanlış ürünler ortaya çıkar. Ama Türkiye’de bütün kararların arkasında popülizm olduğu ve günü kurtarmaya yönelik politikalar izlendiği için sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

Hükümet diğerlerinden farklı olmadığını gösterdi

“Benim bu hükümetten beklentilerim vardı. Koalisyon değildi ve hızlı kararlar alabilecekti. Türkiye’nin kaybedebilecek vakti yoktu, uzatmaları oynuyordu ve birilerinin bu açmazı çözmesi gerekiyordu. Ama geçen sekiz-dokuz ay gösterdi ki bu hükümetin siyaset yapma anlayışının diğer partilerden farklı olmadığını gösterdi” diyen Yıldırım, çok hızlı karar alan, önceki hükümetlerden çok daha fazla yasa ve mevzuat değişikliği gerçekleştiren hükümetin yalnızca TÜSİAD ve TOBB’a danışıp TDB ve diğer meslek örgütlerine uzak durarak yanlış yaptığını belirtti.

Sorumluluk var, yetki yok

Yıldırım, Türkiye’deki siyasi otoritenin, yetkilerini paylaşmadığı gibi yetkilerini kullanmaktan da uzak olduğunu ileri sürdü. Bunun en açık örneğini sahte diş hekimliğinin önlenmesi konusunda yaşadığını belirten Yıldırım, şunları anlattı: “Yasalar, sahte diş kliniğinin önlenmesi görevini sağlık müdürlükleri, Cumhuriyet savcılıkları ve emniyet güçlerine vermektedir. Ancak, bu görev bir türlü yerine getirilmemekte. Bizim yetki talep etmemiz de kabul edilmemektedir. Merkezi idarenin yetkilerini devretmemedeki ısrarı Türkiye’de benzer tıkanıklıklar yaşanmasına yol açıyor.”

Yıldırım, “Türkiye’de aslında siyasi partiler arası bir mücadeleden ziyade statükocularla değişimciler arasında bir savaş yaşanıyor. Bu savaşta kullanamadığı yetkileri elinde tutmakta ısrar eden, değişimin önünü tıkayan merkezi otoritenin varlığı söz konusudur. Bu anlamda Türkiye’de siyaset yapma anlayışının da değişmesi gereklidir” şeklinde konuştu.

Diş hekimliği ile ilgili bir gündemin görüşülüp karara bağlanacak TDB Başkanlar konseyi toplantısı yarın sona erecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *