ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dar gelirliler gıdaya ulaşmada zorluk yaşayacak

Dar gelirliler gıdaya ulaşmada zorluk yaşayacak
YAYINLAMA: 21 Nisan 2021 / 21.10
GÜNCELLEME: 21 Nisan 2021 / 21.23
“Kuru fasulye ve kırmızı lahana yüzde 96, ıspanak ve karnabahar yüzde 94, mısır özü yağı yüzde 88, makarna ve mercimek yüzde 87, peynir yüzde 77 zamlandı”

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, asgari ücretli ile sabit gelirlilerin gıdaya ulaşmada ciddi sorunlar yaşadığını vurguladı. Önümüzdeki aylarda buğday, ayçiçek ve zeytinyağı gibi ürünlerde fiyat artışı yaşanacağını belirten Yılmaz,  “Gıda fiyatlarındaki artış enflasyonun 2-3 katını aştı. Bu da dar gelirli ve asgari ücretle çalışanların gıdaya ulaşma sorununun önümüzdeki süreçte daha da artacağını gösteriyor” dedi.

Arz-talebe bağlı olarak fiyatlar aşırı şekilde zamlandı

Çok zor bir dönemden geçildiğini söyleyen Yılmaz, gıda ürünlerinin sanayi ve endüstri kadar stratejik öneme sahip olduğunu hatırlattı. “Son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alana kuraklık, beraberinde kıtlığı ve tarım ürünleri üretiminde azalmayı getirdi. Pandemi nedeniyle de gıda ihtiyacı arz-talebe bağlı olarak artınca fiyatlarda inanılmaz şekilde yükseldi” şeklinde konuştu.

Daha sıkıntılı günler bizi bekliyor

Yılmaz, “Kuru fasulye ve kırmızı lahana yüzde 96, ıspanak ve karnabahar yüzde 94, mısır özü yağı yüzde 88, makarna ve mercimek yüzde 87, peynir yüzde 77 zamlandı. Açıklanan enflasyon oranı yüzde 16-17 oranında ama vatandaş pazara ve markete enflasyonun yüzde 17 değil, yüzde 35-40 olduğunu çok net bir şekilde görüyor. Dolaysıyla ilerleyen zamanlarda gıda konusunda çok daha sıkıntılı günler bizleri bekliyor” ifadelerini kullandı. 

Kooperatifçiliği desteklememiz gerekiyor

Üreticinin desteklenmesinin önemine değinen Başkan Yılmaz, bir an önce kooperatifçilik sistemine geçilmesine geçilmesi gerektiğini kaydetti. “Üreticilerin yanı sıra kooperatifçiliği desteklememiz gerekiyor, bu tür işletmelerin babadan oğula geçmesini engelleyecek bir sistem kurulmalı. Planlama da çok önemli. Ülkenin buğdaya ihtiyacı varsa, çiftçi buğday eksin, diğer sene ihtiyaç olan ürünü eksin. Ama bunu planlaması gereken devlettir. Bunun kontrolünü yapacak olan kooperatifleridir. Modern bir kooperatifçilik sistemini çok iyi kurabilirsek hem çiftçi hem de tüketici kazanacak. Üretici veya çiftçi yerine aracıların kazanmasını ve fahiş kar etmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Hal Yasası hayata geçmeli

Hal Yasasına değinen Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uzun yıllardan beri çıkmasını beklediğimiz, ancak bir türlü çıkmayan bir Hal Yasamız var. Bu yasa içerisinde sebze ve meyvelerin paket olarak satılması yer alıyor. Eğer bu hayata geçerse vatandaş markette ürünleri seçmek zorunda kalmayacak. Tüm ürünler birinci sınıf ve kaliteli olacak ve öyle satışa sunulacak. Dolayısıyla bir an önce Hal Yasası’nın hayata geçmesi gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *