ANASAYFA arrow right Yaşam

Dar gelirli vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşması sağlanmalı

Dar gelirli vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşması sağlanmalı
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2020 / 20.55
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2020 / 21.13

Gıda işletmelerinin hijyen ve Covid-19 önlemlerine yönelik denetimleri açısından Tarım ve Orman Bakanlığı’na ciddi görevler düştüğünü ifade eden Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği Medya İletişim Komisyon Başkanı Gamze Atar, “Özellikle ekonomik açıdan zor durumda olan dar gelirli vatandaşlara sağlıklı gıdanın ulaştırılmasına yönelik çalışmalar arttırılmalıdır.  Tüm devletler halklarına güvenilir gıdaya erişimi sağlamakla yükümlüdür” şeklinde konuşma yaptı.

Gıda güvenliğinin sağlanmasında akılcı ve kalıcı çözümlere ihtiyaç var

Gıda üretimlerinde hijyenin ve güvenilirliğin gıda güvenliğinin sağlanabilmesi ile mümkün olduğunu açıklayan Başkan Atar, Gıda güvenliğinin en basit anlamda hedefi üretilen ürünlerin tüketicilere, biyolojik, fiziksel ve kimyasal açından da yaşadığımız çevreye zarar vermemesidir, tarladan sofraya tüm risklerin ele alınması ve ortadan kaldırılmasıdır. Dolayısı ile insanlara gıdaların sağlıklı şekilde ulaştırılmasıdır. Nitekim insanın temel ihtiyacı olan güvenilir gıdaya en sağlıklı yoldan ulaşması gerekmektedir. Dünya’da birçok hastalığın kökeni güvenilir, sağlıklı gıda tüketilmemesi ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkilidir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak gıda üretimlerinin denetlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanmasında akılcı ve kalıcı çözümlere ihtiyaç vardır. Devletler güvenli gıda ve sağlık politikalarını keskin çizgilerle belirlemeli ve bu politikaların evrensel gıda güvenliği uygulamaları ile bire bir uyumlu olmasını sağlamalıdır. Hali hazırda üretim yapan büyük firmaların ürettikleri ürünlere göre değil evrensel gıda güvenliği ve kodekslere göre gıda, ambalaj vb. yönetmeliklerini oluşturmalıdırlar” diye açıklamalarda bulundu.

Bakanlığa kayıtlı işletmelerin denetimleri etkin ve doğru şekilde sıklıkla yapılmalı

Atar, insan sağlığının riske atılacak basit bir durum olmadığının altını kalın harflerle çizerken, gıda güvenliğinin ve gıdalarda da geliştirilmesi gereken hijyen-sağlık politikalarının yok sayılacak bir konu olmaması gerektiğine dikkat çekti. “Dolayısı ile doğru eğitim almış gıda mühendislerine sahada daha etkin görevler verilerek güvenilir, sağlıklı gıdaya ulaşımı sağlamak gerekmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte tarladan sofraya güvenli gıdanın izlenebilirliği sistemli bir şekilde bakanlıkça oluşturulmalıdır. Sadece son üründe değil, tarlada da iyi üretim ve dağıtım uygulamaları kullanılmalı sağlıklı hammadde üretim yapan işletmelerde kullanılmalıdır. Bakanlığa kayıtlı işletmelerin denetimleri etkin ve doğru şekilde sıklıkla yapılmalıdır. Sahadaki denetmenlerin iyi eğitim almış, alanında uzman, üretim prosesleri, gıda güvenliği, gıda hijyeni, gıda üretiminde çalışan personel hijyeni hakkında bilgi sahibi kişiler olması sağlanmalı ve sayı olarak yeterli olmaları için gerekli işe alımlar yapılmalıdır” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *