ANASAYFA arrow right Siyaset

Danmarks Radyo: ABD Merkel'i dinledi

Danmarks Radyo: ABD Merkel'i dinledi
YAYINLAMA: 31 Mayıs 2021 / 14.22
GÜNCELLEME: 31 Mayıs 2021 / 14.22
Snowden, Biden’ı suçladı

Danimarka basınında çıkan haberlere göre, Danimarka gizli servisi 2012'den 2014'e kadar ABD'nin Almanya Şansölyesi Angela Merkel de dahil olmak üzere Avrupalı politikacılar hakkında casusluk yapmasına yardım etti.

Danmarks Radio'nun haberine göre, Danimarka Savunma İstihbarat Servisi (FE), bilgi toplamak için ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile işbirliği yaptı.

Habere göre, ortak istihbarat çalışmasında Almanya, Fransa, İsveç ve Norveç'ten diğer yetkililer hakkında istihbarat toplandı.

Benzer iddialar 2013 yılında da ortaya çıkmıştı. Ardından, ABD'li eski NSA çalışanı Edward Snowden da sızdırdığı yeni ayrıntılarda Almanya Şansölyesinin telefonunun NSA tarafından dinlendiğini iddia etti.

Bu iddialar gündeme geldiğinde, Beyaz Saray açık bir şekilde yalanlamadı, bununla birlikte Merkel'in telefonunun an itibariyle dinlenmediğini ve gelecekte olmayacağı belirtildi.

Mesajları ve görüşmelerine erişildi

Birkaç Avrupa haber ajansıyla paylaşılan yeni bir raporda, NSA'nın FE ile işbirliği içinde Danimarka internet bağlantısı aracılığıyla çok sayıda önde gelen kişinin kısa mesajlarına ve telefon görüşmelerine eriştiği söyleniyor.

Adı: Dunhammer Operasyonu

Danmarks Radio'nun haberine göre raporda, kod adı "Dunhammer Operasyonu" olduğu belirtilen kurulum,  NSA'nın politikacıların telefon numaralarını arama parametreleri olarak kullanarak veri elde etmesine izin verdi.

Merkel ile birlikte, dönemin Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve dönemin muhalefet lideri Peer Steinbruck'ın da hedef alındığı söyleniyor.

Casusluktan daha önce haberdar olduğu bildirilen Danimarka Savunma Bakanı Trine Bramsen, Danmarks Radyosuna "yakın müttefiklerin sistematik olarak dinlenmesinin kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Ne FE ne de NSA henüz son haberlerle ilgili bir yorum yapmadı.

Snowden, Biden'ı suçladı

Pazar günkü haberin ardından Snowden, ABD Başkanı Joe Biden'ı "ilk defa bu skandala etkili şekilde karışmakla" suçladı. Biden, bildirilen dinlemenin gerçekleştiği sırada ABD başkan yardımcısıydı.

Snowden, "Sadece Danimarka'dan değil, aynı zamanda kıdemli ortaklarından da kamuya açıklama gelmeli" diye tweet attı.

Snowden hakkında kısa bilgi

Gizli NSA belgelerini medyaya ifşa ederek NSA tarafından yürütülen küresel izleme aletlerinin işletme detaylarını, Beş Göz ortaklarını ve birçok ticari ve uluslararası ortağı ortaya çıkaran NSA sızıntılarını başlattı.

Gazetelere yapılan siyasi baskılar sebebiyle Kasım 2013'e kadar The Guardian belgelerin yüzde birini yayımlayabildi.

Adil yargılanmayacağını düşünüp ülkeyi terk eden Snowden, başta Latin Amerika'ya kaçmayı düşünüyorken Julian Assange'ın tavsiyesiyle Rusya'ya gitti. Rusya, Snowden'a kalıcı oturma izni verdi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *