ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Danıştay devre dışı

Danıştay devre dışı
YAYINLAMA: 19 Ekim 2021 / 17.10
GÜNCELLEME: 19 Ekim 2021 / 17.10
Birecik barajı projesinin kamuya zarara uğrattığını ileri sürerek dava açan Elektrik Mühendisleri Odası Hukuk Danışmanı Gökhan Can Doğan, sözleşmenin Danıştay denetiminden kaçırıldığını belirtti.

Doğan: “Bu sözleşme 1993 yılında imzalandı. O tarihte sözleşme Danıştay’a incelenmesi için gönderilmedi. 1996 yılında 4046-4047 sayılı yasalar çıkarıldı ve ‘elektrik ile ilgili sözleşmeler imtiyaz sözleşmesi sayılamaz, özel hukuk hükümlerine tabiidir’ denildi. Bu yasa çıktıktan sonra iptali için Anayasa Mahkemesi‘ne gidildi. 1993 yılında imzalanan sözleşme bir anda Danıştay denetimine gönderildi. Danıştay, “Ben incelemem, bunlar özel hukuk sözleşmesi” diye geri gönderdi. Aradan bir ay bile geçmeden Anayasa Mahkemesi iki yasayı da iptal etti. Bu nasıl bir tesadüf, anlamak kesinlikle mümkün değil”

BHS kimin?

Başrolde GAMA’nın Eski yönetim kurulu başkanı Yüksel Onaran var. Becerikli işadamı, Özal ile yakın dostluğunu kullanarak ilk projeyi 30 Haziran 1987 yılında sunmuştu. Sözleşmenin imzalandığı 1995 yılına kadar Yüksel Onaran bu proje için çok kurnaz ve akıllı bir strateji yürüttü. BHS’nin Lokomotifi Yüksel Onaran’dan başka GAMA ile birlikte iki Fransız, iki Belçikalı, iki Avustralyalı, iki Alman ve üç Türk yatırımcı ortağı var. Bu başarılı konsorsiyum, barajı hemen tümünü kredi olarak aldıkları 1 milyar 849 milyon marka tamamladı. Tam 16 yıl işletecekleri projeyi de  6 ay önce bitirdikleri için dünyanın en karlı, inanılmaz kazancını sağlayacak bir duruma getirdi. 0.01 Cente mal et, 16 Cente sat…

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *