ANASAYFA arrow right Yaşam

Damgalama, temel ve insan hakları ihlali ve toplumsal ahlak sorunudur

Damgalama, temel ve insan hakları ihlali ve toplumsal ahlak sorunudur
YAYINLAMA: 31 Aralık 2020 / 18.40
GÜNCELLEME: 05 Ocak 2021 / 17.50
Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde gerçekleşen Vesile Dönmez cinayeti için basına tepki gösterdi

Dernek Başkanı Serpil Acıoğlu, yaptığı açıklamada, “Şizofreni, kişilik özelliği, zeka ölçütü, hakaret ve suç değildir; sadece hastalıktır. Damgalama ise; en temel ve insan hakları ihlali ve toplumsal ahlak sorunu olduğunu belirtmek isteriz” dedi.

Kamunun haber alma hakkına saygılı olduklarını belirten Acıoğlu, “Hastalık, kişilerin mahremiyetidir, bu nedenle kişi iradesi dışında kamuoyuna açıklanamaz. Herhangi bir nedensellik belirtilmeden ‘Şizofreni hastası, rehin aldığı annesini öldürdü’ gibi başlıklarla yapılan haberler şizofreni hastalarına yönelik toplumsal damgalamayı pekiştirmekte ve toplumda bütün şizofreni hastalarının suça yatkın olduğu kanısını oluşturuyor” şeklinde konuşma yaptı. 

Hastalıkla mücadelede toplumsal bilinci geliştirecek çalışmalar yapılmalı

Şizofreni hastalarında; ilaç kullanmama, dışlanma, alkol ve madde bağımlılığı, hastalık atak dönemi sanrıları gibi faktörlerin şiddet eğilimini ortaya çıkarabileceğini kaydeden Başkan Acıoğlu, “Bununla beraber, şizofreni hastalarında şiddet eğilimi, bilinçli hasta ve yakınları sayesinde öngörülüp engellenebilmektedir. Temel insan haklarına, evrensel basın ilkelerine aykırı haberlerle şizofreni hastalarını damgalamak yerine; şizofreni hastalığını ve hastalarda şiddet eğilimini ortaya çıkaran sorunlarla mücadelede toplumsal bilinci geliştirecek çalışmalar yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Ruhsal hastalıklarla ilgili bilinçlenme tüm insanlar için zorunluluk

Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Acıoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Sağlık; fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak bir bütündür. Bütün insanlar için en temel ihtiyaç ve haktır. Ruhsal hastalıklarla ilgili bilinçlenme tüm insanlar için zorunluluktur. Bu temel düşünceyle faaliyetlerini devam ettiren derneğimiz, 12 yıl boyunca yaptığı etkinlikler doğrultusunda toplumdan ve devletten edindiği izlenimlerin tahlilini ‘Herkes Burada’ temasıyla yapmıştır. Şizofreni hastaları ve yakınlarının sorunları, devlet ve toplumun ruhsal hastalıklarla ilgili toplumun ve devletin  bakışını tüm yönleriyle irdelemiş ve çözüm önerilerini hazırlamıştır. Nihai hedefimiz bu birikimlerimiz doğrultusunda ruhsal hastalıklarla ilgili ‘Ulusal Eylem Planı’ oluşturarak hayata geçirilmesini sağlamak.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *