ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dalgalı seyreden dolar/TL kuru yeniden 7,50 seviyesini geçti

Dalgalı seyreden dolar/TL kuru yeniden 7,50 seviyesini geçti
YAYINLAMA: 13 Ocak 2021 / 13.49
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2021 / 13.51
Dün 20 kuruş artışla 7,50'nin üzerine kadar çıkan dolar/TL, bugün de dalgalı bir seyir izliyor. Dolar/TL, günün ikinci bölümünde yeniden 7,50'yi aşarken, euro/TL ise 9,13'ü gördü.

Küresel piyasalarda Coronavirus gelişmeleri ve ABD'de Başkan Donald Trump'un azil süreci ile ilgili gelişmeler izlenmeye devam ederken, dolar kuru da dalgalı bir seyir izliyor. 

Dün küresel çapta gelişmekte olan para birimlerinin yaşadığı değer kayıplarından etkilenen Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetmişti. 7,50'nin üzerine kadar çıkan dolar/TL, bugün 7,42'nin altına kadar geriledikten sonra gelen tepki hareketiyle yeniden 7,50'nin üzerine tırmandı. Dün 9,15'e dayanan euro/TL ise bugün 9,03'ü gördükten sonra 9,13'üzerine hareketlendi. 

ABD Kongresi’ne yönelik saldırının ardından Temsilciler Meclisi bugün Donald Trump’ın görevden alınması talebiyle 25’inci maddenin işletilmesini oylayacak. Çarşamba günü de Başkan Trump’ın azledilmesinin görüşülmesi bekleniyor. ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden, göreve başlamasının ardından ilk önceliğinin teşvik paketi olacağını söyledi. Başkan, teşvik paketinin büyüklüğünü perşembe günü duyuracaklarını açıkladı.

Demokratlar, ABD Başkanı Donald Trump'a başkanlık süresinin dolmasına günler kala görevi bırakması için son bir şans daha verecek. Aksi takdirde 6 Ocak'ta destekçilerinin Kongre binasını basması nedeniyle Trump'a yönelik azil süreci ikinci defa başlatılacak. Trump böylece başkanlık süresi boyunca ikinci defa bu süreçle karşı karşıya ilk ABD başkanı olacak. Trump istifa etmez ya da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, anayasa maddesini uygulayarak Trump'ın görevden alınmasını talep etmezse Demokratların çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi yarın en kısa zamanda görevi kötüye kullanma suçlamasıyla oylama yapmayı ve azil sürecini başlatmayı planlıyor.

Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi Partili Pence'i görevi kötüye kullanan başkanların görevi bırakmadığı takdirde kabinede çoğunluk oyuyla yetkilerinin elinden alınmasına izin veren anayasa maddesini uygulaması için göreve çağıracak tasarıyı bugün oylayacak. Söz konusu madde ABD tarihinde daha önce hiç uygulandı. Oylamanın ardından Pence bir gün içerisinde eyleme geçmezse Temsilciler Meclisi azil sürecini başlatacak. Danışmanları ise Pence'in Trump'ı görevden alma teklifine karşı olduğunu ifade ediyorlar.

Kongre binasına yapılan ve beş kişinin ölümüyle sonuçlanan baskın Trump ve Pence arasında büyük bir ayrılığın yaşanmasına neden oldu. Olaydan beri birbirleriyle konuşmayan Trump ve Pence ancak dün görüştü. Bir üst düzey yetkili ikilinin Kongre baskını hakkında konuştukları bilgisini verdi. Azil sürecinin başlatılması Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Senato'da yargılamaya gidilmesi anlamına geliyor. Senato ise şu anda tatilde ve Senato'nun Biden'ın yemin töreninden bir gün önce 19 Ocak'a kadar toplanması beklenmiyor. Senato'nun Trump aleyhine hüküm verebilmesi için üçte ikisi çoğunluk gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi için de en az 17 Cumhuriyetçinin Trump aleyhine oy vermesine ihtiyaç var.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *