ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Cumhuriyetimizin 82. yıldönümünü coşkuyla kutladık

Cumhuriyetimizin 82. yıldönümünü coşkuyla kutladık
YAYINLAMA: 05 Şubat 2023 / 16.15
GÜNCELLEME: 05 Şubat 2023 / 16.15
Cumhuriyet çağdaşlaşmanın en önemli dönüm noktasıydı

Cumhuriyetin kuruluşunun 80. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. İstasyon Meydanı’ndaki kutlamalara protokol mensuplarının, askerlerin, öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhuriyetin 80. yıl dönümü coşkuyla kutlamalara sahne oldu. Cumhuriyetin 80. yıl dönümü kutlamalarına protokol mensuplarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Alkışlarla tören geçidine eşlik ettiler

Kadınların ve çocukların da yer aldığı kutlamalarda, tören geçişine izleyenler, alkışlarla destek verdi. Özellikle gaziler geçerken, tüm katılımcılar ayağa kalkıp, ayakta alkışladı.

Türkiye’nin yönetim biçimi cumhuriyettir

Atatürk tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda gelişmek için büyük hedefleri olduğu belirtilen konuşmada, “Tarih boyunca daima hür ve bağımsız olarak yaşamış olan milletimiz, kendisini esir etmek, vatanını parçalamak isteyen düşmanlarına karşı gösterdiği büyük kahramanlık sayesinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Yurdumuzun düşmanlardan temizlenmesinden sonra sıra yeni devletimizin yönetim biçimini belirlemeye gelmişti. 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulmasına karar verildi, yeni Türk devletinin yönetim biçimi 29 Ekim 1923’te toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ kararı verildi. Yönetim biçimi halkın geleceğini bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır. Türkiye’nin yönetim biçimi “Cumhuriyettir” kararıyla ilan ediliyordu. Cumhuriyetin kuruluşu, Türk tarihinde modernleşmenin, çağdaşlaşmanın en önemli dönüm noktasıdır. Cumhuriyet, hakimiyetin kayıtsız ve şartsız milletin olduğuna, insan onuruna önem veren, doğruluğu, çalışkanlığı ilke edinen hukuk ve adalet kavramlarını ön planda tutan bir yönetim şeklidir” denildi.

Türkiye, 184 ülke arasında GSMH bakımından 20. sırada

Türkiye’nin, 184 ülke arasında nüfus bakımından 16., toprak büyüklüğü bakımından 32., GSMH bakımından 20. büyük ülkesi olduğu belirtilirken, milli mücadelede Gazianteplilerin çok ayrı bir yeri olduğuna dikkat çekildi.

Tedbir alınmazsa huzur ve güven ortamı bozulacaktır

Gaziantep’in kurtuluş savaşında dünyaya örnek olabilecek bir mücadele sergilediği belirtilirken, “İlimizin sanayileşmesine bağlı olarak gelişmesi hızlı ve düzensiz göç, çarpık kentleşme, ailelerin çözülmesi ve aile destek sisteminin ortadan kalkması sokak çocukları olgusunu doğurdu. Bu çocuklar sokağı kendilerine mesken haline getirmiş, yetişkinlerin gözetiminden ve yönlendirmesinden yoksun, genelde henüz yetişkinliğe ulaşmamış çocuklardır. Ailesi olmayan, evden kaçan, evden atılan ya da terk edilen, gece ve gündüz sokaklarda dolaşan bu çocuklar, sokağın kendilerine sunduğu başıboş, denetimsiz ve özgür ortamda madde bağımlısı olmaktadırlar. Tiner ve benzeri uçucu ve keyif verici maddeleri kullanan bu çocuklar için gerekli önlemler alınmadığı taktirde şehrimizde huzur ve güven ortamı ciddi bir biçimde bozulacaktır” denildi.

Sağlık, eğitim ve kültürel alanlarda geride kaldık

Sanayideki gelişmenin, eğitimde, sağlıkta, sosyal ve kültürel alanlarda gösterilmediğine dikkat çekilirken, “Sağlık hizmetlerinde istenilen ve arzu edilen seviyeye ulaşılamamış olması, Zeugma’dan çıkan mozaiklerin sergilenmesi için bir mozaik müzemizin olmayışı, ilimizin öncelikle çözüm bekleyen problemleri olarak sayılabilir” şeklinde açıklama yapıldı.

Bu kutsal emanete sahip çıkın

İstasyon Meydanı’ndaki törende gençlerin Cumhuriyet’e sahip çıkmasının altı çizilirken, “Sevgili gençler sizler, geleceğimizin teminatısınız. Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’ni sizlere emanet etti. Dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da bu kutsal emanete sahip çıkın” denildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *