ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Cumhuriyet tehdit altında

Cumhuriyet tehdit altında
YAYINLAMA: 03 Şubat 2023 / 12.47
GÜNCELLEME: 03 Şubat 2023 / 12.47
Cumhuriyetin 80. yıl dönümünün kutlandığı şu günlerde, cumhuriyetin şekil olarak değilse de öz olarak tehlikede olduğu ifade edilirken, cumhuriyeti, kabullenemeyen, içine sindiremeyen Cumhuriyet karşıtlarının sürekli ve sinsice onu yıkma çabası içinde oldukları belirtildi.

Halkın dini duygularını siyasete alet ediyorlar

CHP Gaziantep İl Eğitim Komisyonu Başkanı İnci Ergün, komisyon üyeleri ile birlikte düzenlediği toplantıda, cumhuriyeti cumhuriyet yapan özgürlük, eşitlik, laiklik, insan hakları, demokrasi ve bağımsızlık gibi değerlerin içini boşaltarak işlevsiz hale getirme uğraşında olunduğuna dikkat çekti.

Kan ve barutla kurulan Cumhuriyet ve kazanımları altmışlı yıllardan itibaren Cumhuriyet karşıtlarına sinsi bir plan dahilinde, iç ve dış düşmanlarca kötü denilerek yok edilmesine, uzaklaştırılmasına çalışıldığını söyleyen Ergün, “Cumhuriyet kurulurken, engelleme çaba ve uğraşı içinde olan cumhuriyet karşıtları, bugün de, yarın da aynı düşünce ve çaba içerisinde olacak. Bu uğraş ve çabaları devam ediyor. Devrim yasaları olarak kabul edilen eğitim ve öğretim birliği, tekke ve zaviyelerin kapatılması, halifeliğin kaldırılması, kılık kıyafet yasaları gibi düzenlemeler hala yürürlükte olmasına rağmen, eğitim ve öğretim de çok başlılık her mahallede izinli izinsiz açılan irticai kurslar, cadde ve sokaklarda İran benzeri çağdışı görüntüler. Ülke ihtiyacından fazla açılan imam hatip liseleri ile halkımızın dini duygularının kendi çıkarları uğruna siyasete alet etmekteler” dedi.

Etnik ve dinsel ayrımcılığı sürekli kaşıyorlar

Yurt içinde ve dışında rejim karşıtı güçlerin, etnik ve dinsel ayrımcılığı sürekli kaşıyıp, gündemde tutarak cumhuriyetle hesaplaşmanın çabası içinde olduklarını, olmaya devam ettiklerini hatırlatan Ergün, “Ülke, gerekli gereksiz iç ve dış borçlanmalarla üretim dışı alanlara yapılan yatırımlarla sürekli borçlandırılarak uluslararası sermayenin kurum ve kuruluşu olan IMF, Dünya Bankası’nın yönetimine verilmiş, tarihte yaşadığımız ve ancak 1954 yılında kurtarabildiğimiz ‘Düyunu Umumiye’ ve kapitülasyonların boyunduruğu tekrar yeni adalar ve oyunlarla boynumuza geçirilmek istenmektedir” şeklinde konuştu.

Tekke ve zaviye sahipleri şeyhlerin meczupların ülkesi olmayacak

Ülkenin, inatla ve inançla çağdaş uygarlık yolunda yılmadan yorulmadan yürümeye devam edeceğini, bunca karşıt devrim çabalarına rağmen hurafe ve dolmalara rağmen bilimin yol gösterici olacağını kaydeden Ergün, “Büyük Atatürk’ün söylediği gibi, bu ülke tekke ve zaviye sahipleri şeyhlerin, meczupların ülkesi olmayacaktır. Cumhuriyet erdemliktir, bağımsızlıktır, laikliktir. Düşünce ve vicdan özgürlüğüdür. Çoğulculuk ve katılımcılıktır. Aynı zamanda tüm bunların güvencesidir. Cumhuriyet, hukukun üstünlüğüne dayalı, insan haklarının çağdaş yaşam biçimidir. Geleceğimizin teminatıdır. Cumhuriyet öyle bir ateştir ki, onu yok etmek isteyenleri yakar ve mahveder” dedi.

Ekonomik ve siyasi bağımsızlığın cumhuriyetin teminatı olduğunu hatırlatan İnci Ergün, aydınlık ve genç bir Türkiye için bu ülkede yaşayan her yurttaşa düşen görev ve sorumluluklar olduğunu, bu sorumluluk ve görev bilinci içinde, kişi hak ve hürriyetlerini kollamak, korumak ve yaşatmak zorunda olduklarını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *