ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemini yaşıyoruz”

“Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemini yaşıyoruz”
YAYINLAMA: 27 Ekim 2022 / 17.57
GÜNCELLEME: 27 Ekim 2022 / 17.57
ESOB eski Başkanı Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Ökkeş Özpolat, ekonomik veriler konusunda hükümetin halkı yanılttığını, esnafın evine ekmek götüremeyecek duruma düştüğünü ve borçlarını ödeyemediğini vurguladı.

Enflasyondaki düşüş çarşıda pazarda yok

ESOB eski Başkanı Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Ökkeş Özpolat, kağıt üzerinde enflasyon düşüşünün çarşıya pazara yansımadığını belirterek, pazardaki enflasyonun daha önemli olduğunu söyledi. Tüketicinin alım gücünün kalmadığını hatırlatan Özpolat, dövizdeki düşüşün de aynı şekilde pazara olumlu yansıyan tarafının olmadığını açıkladı. Piyasalarda bir iyileşme göremediklerini kaydeden Özpolat sözlerine şöyle devam etti:

Büyük esnaf dolmuşa ve dürüme düştü

“Esnaf boş oturuyor iş yok. Herkes evine akşam götüreceği ekmeğini hesap ediyor. Uzak semtlere, KÜSGET’e çocuklarıyla birlikte işyerine dolmuş ile gidip gelen esnafın sayısı artıyor. İşçiler çoğu zaman yaya gidip geliyor. Bir zamanların büyük esnafı dolmuş kullanıyor, dürüm yiyerek karnını doyuruyor. Çünkü iş yok, para yok. İşsizlik nedeni ile esnaf kepenk kapatıyor. İş arıyor. İşyerinde çalışanların çoğu mecburi izne ayrılıyor. Tüm bunlar esnafın geleceğinin iyi olmadığını açıkça gösteriyor. Hükümet yetkilileri gerçek dışı bilgilerle piyasaların düzeldiğini söyleyeceklerine, çarşıya, pazara insin, esnafın halini, tüketicinin durumunu görsün. Gerçeği daha nereye kadar gizleyecekler? Esnaf kan ağlıyor” diye konuştu.

Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemi

Doların bir yıl önce bir milyon 700 bine kadar yükseldiğini, daha sonra bir milyon 400 bine kadar düştüğünü söyleyen Özpolat, doların her an için fırlayabileceğini ileri sürdü. Sanayicinin yüksek dövizle satın aldığı hammaddeyi işleyemediğini, elinde dövizi olanların bozdurmadığını, esnafın piyasaya düzelir beklentisinde olduğunu açıklayan Ökkeş Özpolat, Türkiye’nin son 20 yıldan bu yana Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemini yaşadığını belirtti. Bunun sorumlusunun iktidarlar olduğunu açıkladı. 1950 yılından bu yana iktidara gelenler tarafından atıldığını vurgularken sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye hiç bu kadar kötü yönetilmedi

“Ülke, beceriksiz, vasıfsız, bilgisiz ve tecrübesiz bir iktidar tarafından yönetiliyor. Türkiye Cumhuriyeti böyle bir yönetimi hak etmemiştir. Her kesimle kavgalı ve inatlaşarak ülke yönetiyorlar. Laik sisteme karşı gerici amaç ve ilkelerini hedefe geçirmek için yasa ve yönetmelik çıkartıyorlar. Ülkeyi laik demokratik cumhuriyetten uzaklaştırmak için özel çaba harcıyorlar. Yapılan yasal düzenlemeler ve uygulamalarda bunu açıkça görmek mümkün.”

Rahatlama varsa zamlar neyin nesi?

Hükümet temsilcilerinin piyasalarda rahatlama olduğunu, iyileşmeler başladığını, ekonominin düzeldiğini söyleyerek halkı yanlış bilgilendirdiğini belirten Özpolat, “Ekonomide iyileşme varsa o zaman bu zamlar neyin nesi? Akaryakıtta zam durmak bilmiyor. Zamsız gün geçmiyor. Ekonomide nasıl bir düzelme bu?” dedi.

Taksitler ödenmiyor

Öte yandan Bağ-Kur, Maliye, TEDAŞ, GASKİ gibi kurumların getirdiği aftan faydalanmak için başvuran vatandaşların ellerindeki paraları bu kurumlara olan borçlarının ilk taksidine yatırdığını, daha sonra taksitleri ödeyecek paraları olmadığı için taksitlendirmenin de halkın yüzünü güldürmeye yetmediğini bildirdi. “İş yok ki esnaf borcunu ödesin” diyen Ökkeş Özpolat, bazı esnafın da kredi kullanarak giderlerini karşılamaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *