ANASAYFA arrow right Eğitim

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Karma olmayan eğitim de verilebilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Karma olmayan eğitim de verilebilir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
İbrahim Kalın "Hiç kimse hiçbir veliye 'Çocuğunu karma ya da olmayana göndermek zorundasın' diye bir şey empoze etmiyor ama alternatifleri sunuyoruz. " dedi.
İbrahim Kalın "Hiç kimse hiçbir veliye 'Çocuğunu karma ya da olmayana göndermek zorundasın' diye bir şey empoze etmiyor ama alternatifleri sunuyoruz. " dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, karma eğitimin devam ettiğini belirtirken “Bunun yanında karma olmayan eğitim de verilebilir” dedi.
Kalın, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılacağına dair madde yürürlükten kaldırılmıştı.
Maddeden diğer okullarda karma eğitimden vazgeçilebileceği anlamı çıktığı için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.
MEB, konuyla ilgili haberlerin ardından yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle maddenin kalktığını, karma eğitimin sonlanmasının söz konusu olmadığını belirtmişti.
MEB açıklamasında “eğitimin türüne imkan ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir' hükmü açıkça yer almaktadır” ifadesi de yer almıştı.

Kalın: Karma eğitimin kalkması söz konusu değil
Kalın, gazetecilerin karma eğitime dair sorusunda mahkeme kararını anlattı.
"Böyle bir şey söz konusu değil. Karma eğitim aynen, olduğu haliyle devam ediyor. Pazartesi günü çocuklarımız okula başlayacaklar, bazıları bu hafta başladılar. Karma eğitimin ortadan kaldırılması diye bir şey söz konusu değil."
"Karma olmayan eğitim de verilebilir"
Kalın, aynı zamanda ortada belli okullarda "kız-oğlan ayrımı" şeklinde eğitim verilmesine imkan sağlayan bir kararın da bulunduğunu söyledi:"Burada tercihlerin daraltılması değil çoğaltılması söz konusu. Demokratik toplumlarda da aslolan vatandaşın bu tür taleplerini karşılayacak tercihlerin, seçeneklerin, opsiyonların çoğaltılmasıdır. Yani hiç kimse hiçbir veliye 'Çocuğunu karma ya da olmayana göndermek zorundasın' diye bir şey empoze etmiyor ama alternatifleri sunuyoruz. Devletin yapması gereken de budur. İsteyen kendi tercihine göre bu seçeneklerden bir tanesini tercih edebilir.
"Dolayısıyla burada bir kafa karışıklığına mahal verecek bir durum da yok aslında. Karma eğitim sistemi devam ediyor. Bunun yanında karma olmayan eğitim de verilebilir. Bu tamamen gönüllük esasına bağlı olarak hem eğitim veren kurum açısından böyledir hem de oraya çocuklarını gönderecek aileler açısından, çocuklar açısından... Dolayısıyla burada opsiyonları çoğaltmak suretiyle aslında bir demokratik görev yerine getirilmiş oluyor. Bunun 'Karma eğitim bitirildi' vesaire gibi bir dezenformasyona dönüşmesine kimse kulak asmasın, buna kimse de müsaade etmesin."
Milli Eğitim Temel Kanunu Madde 15: Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir. Bianet
İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *