ANASAYFA arrow right Güncel

Cumhurbaşkanı, istediği araziyi 'ormanlık alan' olmaktan çıkarabilecek

Cumhurbaşkanı, istediği araziyi 'ormanlık alan' olmaktan çıkarabilecek
YAYINLAMA: 07 Ocak 2021 / 19.08
GÜNCELLEME: 07 Ocak 2021 / 21.29
Orman Kanunu'na bağlı olarak yürürlüğe giren kararla birlikte ormanlık alanların sınırlarını Cumhurbaşkanı belirleyecek.

Orman Kanunu kapsamında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla alınan kararla, 'Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik' yürürlüğe konuldu. Yönetmelik gereği Cumhurbaşkanı, istediği araziyi 'ormanlık alan' statüsünden çıkarabilecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çevre Komisyonu Üyesi Ali Öztunç yönetmeliğe tepki göstererek "Bu bir talan kararıdır, doymadılar yemekten... Ciğeri, adeta kediye emanet ediyorlar" tepkisinde bulundu.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan 06 Ocak 2021 tarihli kararda "6831 Sayılı Orman Kanununun Ek 16 ncı Maddesi Kapsamında Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik"in yürürlüğe konulmasına, 6831 sayılı Orman Kanununun ek 16'ncı maddesi gereğince karar verilmiştir." denildi. Yönetmelik hükümlerini yerine getirme yetkisi Cumhurbaşkanına verildi.

'Ciğer, kediye emanet'

Yasaya tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çevre Komisyonu Üyesi Ali Öztunç, "Bu bir yeni bir talan kararıdır. Doymadılar, bu ülkenin taşını toprağını yemekten. Türkiyde'nin dağlarını, derelerini, ormanlarını ne kadar güzellikleri varsa hepsini ele geçirmenin derdindeler. Adeta, ciğeri kediye emanet ediyorlar" ifadelerinde bulundu.

Orman sınırları dışına çıkarılabilecek

Yönetmeliğin 5. maddesine göre sınır belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı'na verildi. Cumhurbaşkanı'nın istediğinde orman sınırları dışına çıkarabileceği alanlar şöyle: Tarım ve Orman Bakanlığınca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler. 7139 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 28/4/2018 tarihi itibari ile üzerinde yerleşim yeri bulunan yerler. Yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan yerler.

Yönetmelik dışı kalan alanlar

Orman sınırları dışına çıkarılamayacak alanlar ise şöyle belirlendi: 6831 sayılı Kanunun 16’ncı, 17’nci ve 18'inci maddelerine göre izin verilen orman alanları. 6831 sayılı Kanunun 23'ncü, 24'ncü ve 25'inci maddelerine göre belirlenmiş özel statülü orman alanları. 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında sınırları tespit ve ilan edilen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri, turizm merkezleri, turizm bölgeleri ve turizm alanları sınırları içerisinde kalan ormanlık alanlar. Genel Müdürlüğün bina ve tesislerinin bulunduğu orman alanları. Tohum bahçesi, tohum meşheresi ve gen koruma ormanları. Özel ağaçlandırma için tahsis edilmiş orman alanları.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *