ANASAYFA arrow right Dünya

COVID-19: Yüzlerce uçuş daha iptal

COVID-19: Yüzlerce uçuş daha iptal
YAYINLAMA: 27 Aralık 2021 / 15.48
GÜNCELLEME: 27 Aralık 2021 / 15.48
Hafta başlarken küresel çapta daha fazla Covid ile ilgili uçuş iptali oldu ve binlerce insan için yolculuklar sefalete döndü.

FlightAware veri izleme web sitesine göre, Pazartesi günü Çin ve ABD destinasyonları en kötü etkilenenler olmak üzere 1.400'den fazla uçuş iptal edildi.

ABD havayolları, kesintinin ekiplerin testlerinin pozitif çıkması veya tecrit edilmesinden kaynaklandığını söylüyor.

Hong Kong, bazı varışlar arasındaki pozitif vakaların ardından Güney Kore'nin tüm Korean Air uçuşlarını iki hafta boyunca yasaklama kararı aldı.

En az 8 bin uçuş iptal oldu

Cuma günü başlayan uzun Noel hafta sonu boyunca toplamda 8 bin'den fazla uçuş durduruldu.

BBC'den Jonathan Josephs'in bildirdiğine göre, iptal sayısı toplamın küçük bir yüzdesi olmasına rağmen, normalden daha yüksek ve çoğu kişinin sevdikleriyle vakit geçirmek için seyahat ettiği bir dönemde geldi.

Salgının havayolları için milyarlarca dolarlık kayıp anlamına geldiği belirtiliyor - bu nedenle kesintinin yakında sona ermesi umuluyor.

AFP haber ajansının bildirdiğine göre, ayrı bir gelişmede, ABD makamları ülke sularında seyir halindeyken Covid vakaları bildiriylen yüzinelerce yolcu gemisini izliyor.

Kaydedilen Covid vakaları, büyük ölçüde Omicron varyantının etkisiyle artıyor ve dünya çapında büyük bir artış gözleniyor.

Omicron'un diğer koronavirüs varyantlarından daha hafif olmasına dair erken bulgulara rağmen, bilim insanları kaydedilen çok sayıda vaka sayısından endişe duyuyorlar.

Pekin ve Şanghay'da tavan yaptı

FlightAware'e göre Pazartesi günü iptal edilen uçuşların çoğu, China Eastern (368) ve Air China (141) dahil olmak üzere Çinli şirketler tarafından yapılıyor.

Pekin ve Şanghay'daki havaalanları, toplamda yaklaşık 300 iptal ile en kötü etkilenen havaalanları gibi görünüyor. Çinli yetkililer konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Çin'in kuzeyindeki Xi'an kentindeki havaalanı da listede yer alıyor. Yetkililer orada bir Covid salgınıyla mücadele etmeye çalışırken, şehirde 13 milyondan fazla kişiye yakın zamanda evde kalmaları emredildi.

Bu arada, en kötü etkilenen ABD şirketleri United (84) ve JetBlue (66) oldu.

United, geçen hafta Omicron vakalarındaki bir artışın "uçuş ekiplerimiz ve operasyonumuzu yürüten insanlar üzerinde doğrudan bir etkisi olduğu" konusunda uyardı. Birçok çalışanın enfekte olanlarla temas ettikten sonra kendilerini tecrit etmesi gerekiyordu.

Omicron ve hava koşulları etkisi

Omicron Avrupa'nın ardından şu anda ABD'de de baskın tür.

Ancak şiddetli hava da bir faktör olarak görülüyor. Pazar günü batıdaki Washington eyaletinde kar yağışı uçuşları geciktirdi ve yolları aksatarak seyahat kaosuna katkıda bulundu.

FlightAware'e göre İngiltere'de British Airways Pazartesi günü 42 iptal duyurdu. Londra Heathrow Havalimanı'nda 47 sefer iptal edildi.

Amerika'daki Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, dünya çapında yaklaşık 5,4 milyon insan koronavirüs nedeniyle öldü. Neredeyse 280 milyon onaylanmış vaka var.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *