ANASAYFA arrow right Güncel

"Covid-19 vakasını saklayan yapım şirketleri var"

"Covid-19 vakasını saklayan yapım şirketleri var"
YAYINLAMA: 25 Eylül 2020 / 15.50
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2020 / 15.50
Sinema TV Sendikası, #ÖnceSağlıkSonraÇekim diyerek, 12 dizi, 4 reklam ve 1 sinema filmi olmak üzere toplam 17 farklı sette 42 pozitif vakanın olduğunu ve 1 kişinin öldüğünü açıkladı.

Setlerdeki Covid-19 tehdidi için, #ÖnceSağlıkSonraÇekim etiketiyle sosyal medyada paylaşım yapan Sinema TV Sendikası, 12 dizi, 4 reklam ve 1 sinema filmi olmak üzere toplam 17 farklı sette 42 pozitif vakanın olduğunu ve 1 kişinin öldüğünü açıklayarak, “Güvenli çalışma ortamı yaratabilmek için, meslektaşlarımızı kurallara ve önlemlere uyarak duyarlı olmaya, yapım şirketlerini ise sorumluluk almaya davet ediyoruz” dedi.

"Birçok vaka haberi geldi"

Pandemi ile mücadelede setlerdeki vakaları, set ortamlarını ve set çalışanlarının durumunu Sinema TV Sendikası Genel Başkanı Tuba Ataç ile konuştuk. Ataç, alınan önlemler içerisinde özellikle test konusunda sürekli bir bilinmezlik yaşandığını vurguluyor.

Koronavirüs ilk çıktığında setleri durdurduklarını söyleyen Ataç, Haziran ayında setlerin tekrar açıldığını belirterek şunları anlattı:

"Haziran ayı gibi bir şekilde ekonominin devam etmesi ve insanların para kazanması gerektiği için, setlerde çalışma klavuzu hazırladık. Bu kılavuz dahilinde de setleri oluşturmaya ve tekrar açmaya çalıştık. Ancak son 1 aydır özellikle vakaların pik yapmasından sonra, birçok setten vaka haberi geldi. Fakat burada şöyle problemler var. Genel olarak, öğrendiğimiz her bilgi bir gün sonra boşa düşebiliyor. Testler ve önlemler konusunda özellikle. Şu anca PCR testlerinin yapılması konusunda setleri önlem almaya çağırıyoruz ve bunu da denetlemeye çalışıyoruz.

"Fakat hala neyin tam olarak doğru olduğunu maalesef bilmiyoruz, kimsenin bilmediği gibi. PCR testi için bugün yüzde 80 oranında başarı alındığını öğreniyoruz ama iki gün sonra bu boşa düşebiliyor.

"Bundan on gün evvel parmaktan alınan testin yüzde 70 oranında doğru sonuç verdiğini biliyorduk, o şimdi yüzde 10’lara düştü. Dolayısıyla bir bilinmezlik yaşıyoruz."

"Vakayı saklayan yapım şirketleri var"

Dizi setlerinde özellikle PCR testi yaptırılmasına ve belli rutin aralıklarla da bunun sürüdürülmesini sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Ataç, şöyle devam etti:

"Açıkladığımız bu verilerde şöyle ilerliyoruz: Vaka çıktığı zaman bize haber veriyorlar, bazıları da haber vermiyor, dolayısıyla ekipten kulaktan dolma bilgilerle bunu öğreniyoruz. Sonra pozitif çıkan bir arkadaşımız varsa, sete 4 gün ara veriliyor. Bu aradada iki kere test yapılıyor. Zaten pozitif arkadaş da karantinaya alınıyor ve ödemeleri yapılmaya devam ediyor. Pozitif çıkan vakalar, haklarından bir şey kaybetmiyorlar. Sonra tüm ekibe hem o gün hem de o 4 günden sonra tekrar PCR testi yapılıyor, eğer arkadaşlarımız negatif çıktıysa set 4 gün sonra devam ediyor. Yine bir pozitif çıkan olursa da yine 4 gün daha set durduruluyor. Herkes negatif çıkana kadar da set başlatılmıyor."

"Setlerde vaka takibini de kontrol etmek çok zor. İletişim halinde olabildiğimiz daha aklı selim ve daha duyarlı yapımcılarla yürüttüğümüz bir yol bu. Zaten her şeyi kontrol altına aldığımız bu kısım ama bir de kendi ekiplerinden bile saklayan yapım şirketleri maalesef var. Bırakın bize bildirmeyi, kendi arkadaşlarından saklayan şirketler var. Bunlarla ilgili de bilginin bir şekilde doğruluğunu teyit etmeye çalışıyoruz. Doğruluğunu teyit ettikten sonra da gerekli mercilere bildiriyoruz.

"Çok ciddi önlemler alınması gerekiyor"

"Medyada pozitif çıkan vakaların işten çıkarıldığına dair haberler görüyoruz, bir bilgi kirliliği var" diyen Ataç, bu haberlerin kesinlikle doğru olmadığını söylüyor.

Setlerde alınan önlemleri de şöyle sıralalıyor:

"Biz setleri durdurmuyoruz, durdurmanın da bir çözüm olmadığını düşünüyoruz. Çünkü insanların da para kazanması gerekiyor, yapımcının da çalışan arkadaşların da üretmeye devam etmesi gerekiyor, sırf bu yüzden çok kapsamlı bir çalışma kılavuzu hazırladık. Belli bir çalışma ortamı olmadığı için ve kalabalık çalışıldığı için, çok çok ciddi önlemler alınması gerekiyor.

"Kılavuzun uygulanması için çaba harcıyoruz. Hep söylüyoruz, setlerde iş sağlığı uzmanı ve sağlık ekibi olmalı, düzenli aralıklarla  maske değişimi ve PCR testlerinin de belli aralıklarla yapılması, düzenli dezenfekte gibi önlemler alınmalı.

"Dün 21 saat çalışan set olduğunu öğrendik"

"Bir bilinmezlik var, hala hangi test doğru, kime gitmeliyiz, nasıl önlemler almalıyız, kimse tam olarak bilmiyor. Bugün bir teste inanıp, yarın başkasına inanıyoruz. Bir anda kullandığımız maskelerin kullanmamamız gereken maske olduğunu öğreniyoruz. Salgınla ilgili bilgilerden yana zorluk çekiyoruz. Ve tabii vaka durumlarını saklayan yapım şirketleriyle ilgili sıkıntı yaşanabiliyor.

Pandemi döneminde set çalışanlarının şikayetlerinin olup olması konusunda da Ataç, şunları söylüyor;

"Şikayetler söz konusu oluyor tabii ki. Bu gizleyen yapım şirketleriyle ilgili özellikle mütemadiyen şikayet alıyoruz. Dün bir setin 21 saat çalıştığını öğrendik. Bu inanılır gibi bir şey değil. Şimdi bununla ilgileniyoruz. Özellikle bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerektiği bir dönemde bu kadar saat çalışıyor olması kabul edilebilir bir dönem değil. Gerekli çalışmalara başladık. Ve bunun gibi şikayetlerde almaya devam ediyoruz tabi ki."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *