ANASAYFA arrow right Yaşam

COVİD-19, iş uyuşmazlıklarının artmasında çok etkili oldu

COVİD-19, iş uyuşmazlıklarının artmasında çok etkili oldu
YAYINLAMA: 20 Aralık 2020 / 19.01
GÜNCELLEME: 20 Aralık 2020 / 19.30
Av. Sibel Gürsel, ekonomik alanın durma noktasına geldiği, üretim ve istihdamın geri çekildiği dikkate alındığında, COVİD-19’un iş uyuşmazlıklarının artmasında oldukça etkili olduğunu vurguladı.

Dava sayıları arttı

2019 istatistik bilgileri ile 15 Aralık 2020 tarihinde ki Uyap İstatistik Bilgi sistemi karşılaştırıldığında dava sayılarının arttığını söyleyen Av. Sibel Gürsel, “TÜİK verileri kaba boşanma hızı 2019 yılı için MERNİS kayıtlarına yansıyan sonuçlar 3 bin 183 kişi olduğu yönünde. Yine Gaziantep Adliyelerinde 2020 yılında devam eden (derdest) Boşanma dava sayısı ortalama 3 bin 326 dosyadır. (Aile Mahkemelerinden alınan yaklaşık veriler olduğunu görüyoruz). İş Mahkemeleri için derdest dava sayısı 5 bin 354’e ulaşmış görünüyor. Öyleyse artışın varlığından söz edebiliriz.

Medeni yargılamada, E-duruşmadan istenilen verim sağlanamadı

E-duruşma uygulamasının pilot illerde uygulamaya alındığını belirten Gürsel, “E-duruşma uygulaması için ceza yargılamasında SEGBİS altyapısı geçmişten beri uygulanmakta iken medeni yargılamada henüz alt yapı sorunu olduğundan ve pilot illerde uygulandığından istenilen verimin sağlanmadığını tespit edebiliriz. Üzülerek söylemem gerekir ki tedbirleri düzenleyen kararlar alınırken, alınan kararlara uygulamada gecikildiği ve bunun da geri dönülmez sonuçlar doğurduğuna tanıklık ediyoruz. Hakim idari izinli olduğu zaman yaklaşık 15 gün boyunca mahkemesi de fiilen kapalı olup, fiilen mahkemede olmayan Hakimin mahkemesinde yürüyen işlerin ise fiilen ve fiziken yapılmadığında yargının işlediğinden bahsetmemiz mümkün değil” ifadelerini kulandı. 

Yargı reformu konusuna değinen Gürsel, “Türkiye Avrupa Birliği tam üyelik kapsamında Avrupa Konseyi ile yapılan Müzakereler ve AB Uyum Yasaları çerçevesinde 2005 yılından bu yana müzakerelerine devam etmekte olup insan hak ve özgürlüklerini düzenleyen birçok yasa çalışması sonucunda ciddi reformlar gerçekleştirdi. Reform kapsamında olan düzenlemelerin altyapısında işleyişi sağlayan mekanizmaların yapısal dizaynının olgunlaşması ise karşımıza başka sorunları getiriyor” dedi.

COVİD-19 yasası oluşturulup yürürlüğe girmesi yargı camiasının en büyük beklentisi

Av. Sibel Gürsel, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Örneğin medeni yargılama alanında Aile Hukuku kapsamında İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı yasalar, İş, Ticaret ve Tüketici Mahkemelerinde dava şartı Arabuluculuk, ceza yargılamasında uzlaşma gibi düzenlemeler dikkate alındığında bu yapıların işleyişinin kurumsallaşması amaçlanmaktadır. Özellikle COVİD 19 Şartlarında elverişli olan ve sürdürülebilirlik dikkate alındığında arabuluculuk faaliyetlerinin gelişmesi ve genişletilmesi bunun yanında TAHKİM sürecinin yaygınlaştırılmasının faydaları olacağı kanısındayım. Teknolojik alt yapı ile online müzakere süreçlerinin yürütüldüğü bu mekanizmalar aynı zamanda, kısa sürede tarafların ihtilafların çözüme kavuştuğu dikkate alındığında COVİD 19 Şartlarında Arabuluculuk ve TAHKİM yöntemlerinin yargıdaki yükü azaltma eğiliminde olacağı tartışmasızdır. Böylece yargı faaliyetlerinin yürütüldüğü adliyeler için zorunlu işler dışında duruşma ve keşiflerinin ertelenmesi, sürelerin düzenlenmesi ve bu kapsamda COVİ-19 yasası oluşturulup yürürlüğe girmesi yargı camiasının, biz Avukatların ve arabulucuların en büyük beklentisi.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *