ANASAYFA arrow right Yaşam

Covid-19 ile mücadelede kadın liderler fark yarattı

Covid-19 ile mücadelede kadın liderler fark yarattı
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2020 / 19.24
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2020 / 20.09
Kadın liderler tarafından yönetilen ülkelerde salgınla mücadelede iyi bir sınav vermiş gözüküyor. Bu kadın liderler, sadece krizleri yönetmekle kalmayıp, şefkat gösteriyor, umut veriyor ve gelecekte daha iyi sağlık hizmeti vermeyi taahhüt ediyor.

Kadınlar artık dünya çapında 22 ülkeyi ve 650 milyon insanı yönetiyor. Bu rakam, dünya nüfusunun yüzde 8’inin (Fortune 500'deki kadın CEO'larla aynı oranda) kadın liderliğinde yönetildiği anlamına geliyor.

Bangladeş’ten Yeni Zelanda’ya, Etiyopya'dan Gürcistan’a, Singapur'dan Almanya’ya kadar kadınlar dünya çapında siyasi liderliğe yükseliyor. Pandemi krizi ile mücadeleleri dünya basınında yer alırken, ABD eski Başkanı Barack Obama’nın şu sözlerini hatırladık: “Kadınlar dünyanın her ülkesini yönetseydi yaşam standartları ve sonuçlarında genel bir iyileşme olur.”

Kadın liderler yönettikleri ülkelerde salgınla mücadelede iyi bir sınav vermiş gözüküyor. Bu kadın liderler, sadece krizleri yönetmekle kalmayıp, şefkat gösteriyor, umut veriyor ve gelecekte daha iyi sağlık hizmeti vermeyi taahhüt ediyor.

Bazıları yönettikleri ülkelerin nüfuslarının çok az olduğu için başarılı olduklarını ima etseler de Almanya’ya ne demeli? Avrupa’nın en büyük ülkelerinden biri olduğunu kim inkâr edebilir? Dünyada kadın liderlerin başarılı yönetmelerini ve dünyaya nasıl örnek olduklarını hatırlamakta fayda var.

Jasinda Ardern

Yeni Zelanda Başbakanı Jasinda Ardern, çalışan bir anne olarak ülkesine örnek oldu. Mağdurlarla empati kurma ve daha sonra yarı otomatik silahın yasaklanması için destek alması bir kriz sırasında liderlikte bir vaka çalışmasıydı. Kriz sırasında vatandaşlarla empati kurdu. “Evde kal, hayat kurtar” video mesajları ile Kiwi'lere (Yeni Zelandalılara verilen ad) güven verdi ve kriz anında insanlara ulaşmak için Facebook Canlı’yı günün her saatinde ve her gün kullandı.

Nazik yaklaşımı ve vatandaşlarına birinden yardım etmesini istemesi ve “Birleşin!” çağrısı büyük hayran kitlesini kazanmasına sebep oldu. Sürekli olarak net ve tutarlı mesajlar gönderdi ve duygusal olarak insanlarla bağlantı kurması, Eski Yeni Zelanda Başbakanının “İnsanlar Ardern'in onlara boş nutuk atmadığını; onlarla birlikte durduğunu hissediyor” yorumu yapmasına neden oldu.

Yakın bir geçmişte Yeni Zelanda’da bir camiye yapılan saldırıda hayatını kaybeden Müslüman kurbanların aileleriyle dayanışması ve yanında durmasıyla da farklı bir lider olduğunu ortaya koymuştu.

Tsai Ing-Wen

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-Wen, Çin'den tüm uçuşları durdurma kararını daha Wuhan’da vakalar yeni yeni oluşmaya başladığı zaman aldı ve Aralık ayından itibaren Wuhan'dan gelen yolcuları tarama, ülkenin bölgedeki korona virüsü kontrol etmesine yardımcı oldu.

Krizlerde gerekli kaynakları seferber eden Merkezi Salgın Komuta Merkezi’ni kurdu. Hükümet ayrıca kişisel koruyucu ekipman üretimini artırdı ve şimdi kitleri dünyanın diğer bölgelerine ihraç ediyor. Başkanın etkin kampanyasıyla Tayvan'daki toplam korona vakası sadece 429'dur ve 322 kişi iyileşmiştir.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO/DSÖ) Dünya Sağlık Asamblesi'nde Koronavirüsle mücadelede başarısından dolayı Tayvan'a gözlemci statüsü verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Merkel

Alman Şansölyesi Angela Merkel, ülkeyi uzun yıllardır yönetiyor ve 2008 mali krizi, 2015'te göçmen akını ve en popüler olarak avro bölgesi borç krizi gibi krizleri yönetme konusunda büyük deneyime sahip. Almanya'daki pozitif vaka sayısı çok yüksek olmasına rağmen ölüm oranı diğer Avrupa ülkelerinin çoğundan çok daha düşük olması başarılı olduğunun göstergesidir. Tüm mesajlarında sakin görünüyordu, virüsün nedenini ve nasıl yavaşlatılacağını vatandaşlara sakin bir şekilde anlattı.

Komünist Doğu Almanya'da büyüyen bir kadın olarak özgürlüklerden vazgeçmenin ne kadar zor olduğunu, ancak gerçeklerin yalan söylemediğini vurguladı, bilimin yolundan gidilmesi konusunda tavrını net bir şekilde koydu. Çok sert bir dille dedi ki, “Bu ciddi, ciddiye al. Doğu-Batı Almanya’nın birleşmesinden bu yana, hatta II. Dünya Savaşı'ndan beri ilk defa dayanışmaya ve birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var”.

Sanna Marin

Geçen yıl 34 yaşında Finlandiya Başbakanı olan Sanna Marin dünyanın en genç liderlerinden biri oldu. Norveç, İsveç ve Rusya gibi tüm komşu ülkelerle sıkı bir kilitlenme uyguladı. Ülkede virüsün yayılmamasına ve sadece 4 bin vaka ve 140 ölümle sınırlı kalmasına yardımcı oldu. Finlandiya, üstün eğitim sistemi ve sosyal güvenlik ağı ile mutluluk seviyesi yüksek bir ülke. Bu salgın ile Marin gerçek etkili liderliği gösteriyor.

Son zamanlarda yapılan bir ankette, vatandaşların yüzde 85'i Başbakan'ın salgını ele alma şeklini destekliyor. Marin, Korona ile mücadele "sosyal medya influencer"ları ile çalıştı, yani sosyal medyada fenomen olan isimleri ile pandemide evde kalmanın öneminin anlatıması ve deneyimlerinin aktarılması şeklinde kampanyasına dahil etti. Bilinçli evde kalma konusunda çocuk ve gençleri ikna etti.

Katrín Jakobsdóttir

İzlanda Başbakanı Katrín Jakobsdóttir, sadece belirtileri olanlara değil, aynı zamanda teste girmek isteyen herkese hatta tüm vatandaşlara ücretsiz test sunma konusunda çok önemli bir karar aldı.

Başbakan ayrıca kısmi istihdam planını genişletti ve işletmeler için finansal yeniden yapılandırma sürecini hızlandırdı ve şirketlerin COVID-19'un ekonomik etkisini azaltmak için kıdem tazminatı paketlerinin ödemesine yardımcı oldu. Jakobsdóttir, korona virüsün etkisine karşı koymak için gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8'i değerinde miktarı acil önlemler için uygulamaya koydu.

Erna Solberg

Norveç Başbakanı Erna Solberg ve kabine üyeleri 16 Mart Pazartesi günü COVID-19 hakkında küçüklerden gelen tüm büyük soruları yanıtlamak için “Sadece Çocuklar için Basın Toplantısı” düzenledi.

Erna Solberg, “Koronavirüs nedeniyle yaşamlarımız hem yetişkinler hem de çocuklar için çok farklı hale geldi,” dedi. Basın toplantısına katılan bir çocuk, 'Doğum günümü neden kutlamama izin verilmiyor?' diye sorduğunda sosyal mesafenin öneminden bahsetti: “Biraz daha yaratıcı olabilir ve FaceTime ile kutlarsınız veya kutlamanın başka bir yolunu düşünebilirsiniz. ” dedi.

Kadın Liderlerden Ortak Çağrı

Etiyopya Devlet Başkanı Sahle-Work Zewde (toplumsal cinsiyeti “başka bir sorunun en kesişen sorunu” olarak tanıyan), Singapur Devlet Başkanı Halima Yacob ve diğer ulusal liderlerle küresel işbirliği için Financial Times'a ortak itiraz beyanatı verdiler.

 “COVID-19‘la daha etkili bir şekilde mücadele edebiliriz. Bilgi alışverişini ve işbirliğini engelleyen sınırları kaldırmak liderler olarak bizim sorumluluğumuzdur. ”dediler. Etiyopya’da devlet başkanı korana virüsün yayılmasını engellemek için hapishanelerdeki 4 bin mahkumu affettiğini açıkladı.

62 yaşındaki Hong Kong lideri Carrie Lam, koronavirüs ile mücadelede en etkili ve en erken önlem alan liderlerindendir. Salgının olası ikinci dalgasından korunmak için Hong Kong‘da seyahat izni olanlara bir coğrafi konum uygulamasına bağlı bir bilezikle olası salgın merkezlerini takibe aldı.

Singapur şu anda salgının ikinci dalgasına bakarken, Carrie Lam pandeminin dirilişini sınırlamayı başardı.

Salomé Zourabichvili başkanlığında, Gürcistan'da salgına karşı mücadelede kararlılığını gösteren ve etkili önlemleri benimseyen ülkeler arasında yer aldı.

Ülkede doğrulanmış sadece üç enfekte vakası olmasına rağmen Devletin kararları şu şekildeydi: salgından çok etkilenen yerlere doğrudan uçuşları askıya almak, virüsü taşıyan yabancıları bulmak ve karantinaya almak, bir önleme kampanyası yaymak ve okulları kapatmak. Gürcistan'ın şu anda koronavirüsten beş ölüm vakası var.

Bangladeş'te, Başbakan Sheikh Hasina'nın aldığı erken ve yerinde önlemler Dünya Ekonomik Forumu tarafından "takdire şayan" olarak tanımlandı. Gerçekten de lider, Şubat ayında Çin'de kalan Bengallileri ülkesine geri gelmesini sağladı.

Ülkede ilk koronavirüs vakası ortaya çıktıktan sonra, okulları ve temel ihtiyaçlar ile ilgili işyerleri dışındakileri kapattı ve işlerine çevrimiçi devam etmelerini sağladı.

Bangaldeş ucuz iş gücü nedeniyle bir çok Avrupa ülkesinin üreteim yaptığı bir ülke. Başkan Hasina, Avrupa liderleri ile görüşüp ülkesinde üretimin devam etmesini sağladı. Bolivya'da, eski devlet başkanı Evo Morales ülkeden kaçtığından beri ülkenin geçici başkanı olarak Jeanine Áñez şimdi 12 milyon insanı yönetiyor.

Ülkenin şu anda koronavirüs ile ilgili sadece 40 ölümü var. Namibya'da, Başbakan Saara Kuugongelwa-Amadhila, 2019'da ülkeyi olası sağlık acil durumlarına hazırlama gereğinden bahsetti.

Nepal'de Ekim 2015'te cumhurbaşkanı seçilen Bidhya Devi Bhandari, kadınların Ulusal Parlamentoyu göreve çağırdı. O zamandan beri, iki aylık maaşını Koronavirüs Salgın Önleme, Kontrol ve Tedavi Fonu'na bağışladı.

Danimarka Avrupa’da bu alandaki önlemlerini gevşeten ilk ülke oldu. Başkent Kopenhag'daki bir okulda öğrencilerle buluşan Başbakan Mette Frederiksen, okulların açılmasını tebrik etti. korona virüse karşı Avrupa’da en hızlı harekete geçen ve bu açıdan Güney Kore’ye benzetilen Danimarka’da, bugüne kadar 299 kişi öldü, 6 bin 681 kişide Covid-19 tespit edildi.

Bu ülkelerde koronavirüsten hayatına kaybedenlere baktığımızda Danimarka 260, İzlanda 8, Finlandiya 49, Yeni Zelanda 4, Norveç 98, Tayvan 6 kişinin korana virüsten öldüğü tespit edilmiştir. Almanya gibi büyük bir ülkede 2673 ölüm vakasının da Avrupa’nın diğer nüfus olarak yoğun İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerle karşılaştırıldığında çok başarılı bir süreç yönettiği anlaşılmaktadır.

Ya kadın belediye başkanları?

Amerika’da Bakan Trump’ın başarısız ve gecikmiş Covid-19 politikalarına karşı t-yeerl yönetimlerin çok başarılı çalıştıkları görlmektedir: Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfoot /ş Lightfoot, San Fransisco Belediye Başkanı London Breed, Oregon Eyalet Valisi Kate Brown gibi pek çok yerel kadın yönetici Amerika’da Trump yönetimine karşın etkin kampanyalar yürütyor. 

Neden başarılılar?

Covid-19 ile mücadelede kadın liderlerin başarılı olmalarının arkasındaki lider özelliklerini bilime güven, gerçeği hemen kabul etme, kararlılık, sevgi, empati ve teknolojiyi etkin kullanma olarak sıralayabiliriz. Yeni Zelanda Başkanı Ardern, "başarılarımızın kadın olmamızla dikkat çekmesinin yaptıkları kampanyayı gölgelediğini" söylüyor.

Bu krizle birlikte liderlikte de yeni özelliklerin ön plana çıkacağını göstermektedir. Kimlikler artık kesişimselleşti ve kimlikler üzerinden yapılan siyasetle bitti. Popülist siyasetin sona emesiyle, güçlü liderlik kriterleri de değişti, artık liderlerin kim oldukları yani yaptıkları işlerle değerlendirildikleri dönem başladı.

Her ne kadar dünyada Vatikan’ın önderliğinde toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı kampanyalar yapılsa da Covid-19 ile mücadelede başarılı bir kampanya yürüten Chicago belediye Başkanı Lori Lightfood hem siyahi, hem de LBGTİ+ bir birey. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabić eşcinsel olduğunu gizlemiyor. Artık bilimsel verilere önem veren, kararlı, empati yapabilen, teknolojiyi kullanan ve doğaya saygı duyan liderler dünyayı yönetecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *