ANASAYFA arrow right Sağlık

Covid-19 geçirenler de iki doz aşı yaptırabilecek

Covid-19 geçirenler de iki doz aşı yaptırabilecek
YAYINLAMA: 08 Temmuz 2021 / 14.09
GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2021 / 14.09
Bakan Koca'nın açıklamasının ardından Covid-19 geçirenlere de 2. aşı dozu için randevuların açıldığı bildirildi. Daha önceden Bilim Kurulu, Covid-19 geçirenlere BioNTech aşısının tek doz yapılmasına karar vermişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Covid-19 geçirenlerin de ikinci doz aşı yaptırabileceğini duyurdu:

“Aşı sertifikası, 2 ya da 3 doz aşı olanlar için aşı ile bağışıklığı; hastalığı geçirmiş ve tek doz aşı olmuş vatandaşlarımız için ise aşı ve hastalığı geçirmiş olmakla bağışıklığı elde etmiş olmayı ifade ediyor. Vatandaşlarımız hastalığı geçirmiş olsalar da ki doz aşı yaptırarak da aşı sertifikasını oluşturabilirler.”

Bakan Koca'nın Twitter hesabından yaptığı açıklamanın ardından Covid-19 geçirenlere de 2. aşı dozu için randevuların açıldığı bildirildi.

Doz kararsızlığı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında en son 30 Haziran'da toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerisiyle, hastalığın üzerinden 6 ay geçtikten sonra aşı hakkı tanımlanması uygulamasında değişikliğe gidilmiş, hastalığı geçirenlerin 3 ay sonra hatırlatma dozu olarak aşı olabileceği belirtilmişti.

4 Temmuz’da Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, Covid-19 geçirenlere BioNTech aşısının tek doz yapılmasına karar verdi. Ayrıca hastalığı geçirenlerin aşı olma süresi de altı aydan üç aya indirildi.

Dünyada durum

BBC Türkçe'nin haberine göre, Aralarında Fransa, Almanya ve İtalya'nın da olduğu bazı ülkeler, Covid-19 geçirmiş kişilere tek doz aşı yapılmasını tavsiye ediyor. ABD ve İngiltere'nin tavsiyeleri ise halen Covid-19 geçirenlerin de iki doz aşıyı yaptırmaları yönünde.

Covid-19 atlatanlara tek doz aşı yapılmasına ilişkin kararların arkasında genel olarak aşılamanın daha yaygın bir şekilde yapılabilmesinin yattığı belirtiliyor. Ancak bilim insanları, bu gruptaki kişilerde tek doz aşının yeterli korumayı ne kadar süre daha sağlayacağının bilinmediğini belirtiyor.

Bir diğer tespit de bu koruma düzeyinin farklı aşılar için farklılık gösterebileceği yönünde.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *