ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çöpler geçim kaynağı oldu

Çöpler geçim kaynağı oldu
YAYINLAMA: 13 Mayıs 2022 / 15.16
GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2022 / 14.30
1536 dolarlık kent Gaziantep’te çöpler artık yalnızca geceleri değil 24 saat boyunca karıştırılıyor

Ekonomik kriz nedeniyle halk giderek fakirleşirken, işsizlik ve gelir dağılımındaki adaletsizlik de aynı paralelde artıyor. Yapılan araştırmalara göre, açlık sınırının altında yaşamını sürdürenlerin çoğunun geçimini çöplerden çıkarmaya çalıştığı belirtiliyor. Çöpten geçinmeye kazananların sayısının artmasının ülkenin yoksullaştığının açık bir göstergesi olduğunu ifade eden Büro Emekçileri Sendikası Şubesi Başkanı Kemal Kaya, “ülkeyi bu hale getirenler utansın” derken, başkan Kenan Öztürk de “Enflasyonun düştüğüne inanmıyoruz. Ekonominin iyiye gittiği yalan. Halkın alım gücü sürekli düşüyor, hayat pahalılığı artıyor. İnsanlar işsiz ve aç” diye konuştu.

Gelir dağılımının her geçen gün daha da bozulduğu Gaziantep’te bu görüntülere kentin hemen her yerinde günün her saatinde rastlamak mümkün. Hiç kimse artık bu görüntüleri Yadırgamıyor.

Çöpler karın doyuruyor

Yoğun göç alan Gaziantep’te özellikle okulların kapanmasından sonra çöpten geçimini kazanan çocuk sayısındaki artış dikkat çekiyor. Çöp konteynırlarını çocuk, genç, yaşlı, kadın, kız her yaştan yoksul insanlar tarafından 24 saat boyunca sürekli karıştırılıyor. Çöp konteynırlarından kağıt, pet şişe, cam şişe ve yiyecek attıkları toplanırken, gelir durumu iyi olan kesimlerin oturduğu semtlerde ana caddelerdeki çok konteynırlarının çöpten geçimini kazananları sürekli uğrak yeri olduğu, bazen aynı çöp konteynırının yarım saat arayla karıştırıldığı belirtildi.

İnsanlar yaşam mücadelesi veriyor

Çöpten geçimine kazananların sayısının artmasının ülkenin yoksullaştığının açık bir göstergesi olduğunu ifade eden Büro Emekçileri Sendikası Şubesi Başkanı, ülkeyi bu hale getirenlerin utanması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği’ne hazırlanan Türkiye’de halen insanların birçoğunun açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini ve çoktan geçimini kazandığını vurgulayan Kaya, “Bu manzara hiç hoş değil. Siz bir yandan Avrupa Birliği’ne hazırlanıyoruz diyeceksiniz, diğer yandan insanları açlığa, yoksula, çöpten ekmek aramaya mahkum edeceksiniz. Kimse size inanmaz. Bugün insanlar eğer çöpten ekmek arıyorsa, geçimini kazanma çabasındaysa bunun sorumlusu ülkeyi yönetenlerdır. Bu manzaralar Türkiye’ye yakışmıyor” dedi.

Ülkede aç insanların

sayısını çoğaltıyorlar

Hükümetin IMF’ye memnun etmek çabası yerine istihdamı artıracak, işsizliği azaltacak, yoksulluğu giderecek ekonomik tedbirler alması gerektiğini söyleyen Kaya, “Hükümetin tek sorunu IMF’ye razı etmek. Ülke insanının yaşam koşulu hiç umurunda değil. Ülkede yoksulluk hat sap aya ulaşmış, ama hükümetin umurunda değil. Bir de çıkıp ekonomi değil Eşme var, enflasyon düşüyor diye halkı uyutmaya çalışıyorlar. Kim size inanır? Siz eğer IMFye razi etmek için kamusal alanların tavsiyesiyle yeni işsizler ordusu yaratırsanız o zaman çöpten ekmek toplayanların sayısı da hızla artar. Çünkü mevcut işsizler zaten iş bulamıyor, insanlar açlık sınırının altında geçinmeye zorlanmış, çöpten geçilmiyor. Bunlara yenilerini eklemek hükümetin sonu olacaktır” şeklinde konuştu.

Ülkede açlık, sefalet, işsizlik

ve yoksulluk her gün artıyor

Kenan Öztürk de, ülkede açlığın, sefaletin, işsizliğin, yoksulluğun ve her gün biraz daha arttığını belirterek, bu durumdan hükümetin sorumlu olduğunu açıkladı. Enflasyonun düştüğünü ve ekonominin iyileştiğini söyleyenlerin dönüp halkın yaşamına bakması gerektiğini açıklayan Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

İnsanlar işsiz ve aç

“Enflasyonunun düştüğüne kesinlikle inanmıyoruz. Ekonominin iyiye gittiği yalan. Hükümet talana yönelik özelleştirme politikaları ile ülkede aç insan sayısını ve sizi artırıyor. Enflasyonun düştüğüne kesinlikle inanmıyoruz. Ekonominin iyiye gittiği yalan. Halkın alım gücü sürekli azalıyor, aksine hayat pahalılığı sürekli artıyor. İnsanlar işsiz ve aç.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *