ANASAYFA arrow right Güncel

"Çoklu baro" teklifinin ilk 2 maddesi kabul edildi

"Çoklu baro" teklifinin ilk 2 maddesi kabul edildi
YAYINLAMA: 09 Temmuz 2020 / 12.46
GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2020 / 12.46
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen maddelere göre, aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek.

TBMM Genel Kurulunda, AKP ve MHP’nin baroların yapısını değiştirmeyi hedeflediği 28 maddelik “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ilk 2 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek.

Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlık stajının ikinci 6 aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında gerçekleştirilebilecek.

Görüşmeler sırasında gerginlik

Genel Kurul’da AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ile Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık arasında tartışma yaşandı. Şık, baro teklifi üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Siyasal karakteristiği ne olursa olsun iktidarlar kendilerini hukukla sınırlandırmak istemez. Yargının en pespaye dönemini yaşıyor olması nedeniyle Türkiye’nin herhangi bir hukuk normuyla alakasının kalmaması sizin eseriniz. Hukuku nefretinin aracı haline getirerek, bir dikta yönetimiyle adliyeler yargıyı yutan kara deliklere dönüşmüş durumda. İktidardaki gücün keyfi kararlar alabilmesi ve bunu uygulayabilmesine olanak sağlayan siyasal hukuk düzeni tiranlık veya istibdat rejimi deniyor.”

Şık, konuşması esnasında sesi yükselen Bülent Turan’a, “Kes sesini. Ne çenesi düşük adamsın” dedi. Şık’ın sözlerine tepki gösteren Turan, ayağa kalktı. Milletvekillerinin araya girmesi ile yatışan olayda birleşime ara verildi.

Şık, aranın ardından, konuşmasını tamamlamak için kürsüde konuştu. Şık’ın konuşması ardından tansiyon yeniden yükseldi. AKP sıralarından sesler yenide yükselince Şık, “İktidardaki gücün keyfi kararlar alabilmesi ve bunu uygulayabilmesine olanak sağlayan siyasal hukuk düzeni tiranlık veya istibdat rejimi deniyor. Ben sizler gibi profesyonel siyasetçi değilim ve olmayacağım da” dedi.

Ahmet Şık'a uyarı cezası

Turan, Ahmet Şık’ın konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik “tiranlık” sözleri nedeniyle hakaret ettiği ve özür dinlemediği gerekçesiyle parlamentodan geçici olarak 2 birleşim çıkarılmasını talep etti.

Ahmet Şık’ın yerine savunma yapan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Erkan Baş, “Burada yaşadığımız her an aslında görmek isteyenler için bir Türkiye fotoğrafıdır. Sevgili Ahmet haklı davası için parlamentoda görev üstlenmiş biri. Ahmet’in konuşmasını kestiniz ve ceza istediniz. Bizi susturmak için uğraşmayın, halkı inandırmak için uğraşın. Bizi parlamentonun dışına atmak istiyorsunuz. Böyle giderse gidişiniz hızlanır, uyarıyorum” dedi.

Erkan Baş’ın konuşması sonunda AKP milletvekilleri ile Baş arasında tartışma yaşandı. Oturuma tekrar verilen aranın ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, TBMM İçtüzüğü'nün 157'nci maddesi uyarınca Ahmet Şık’a uyarı cezası verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *