ANASAYFA arrow right Güncel

Çoklu baro, ayrıştıracak, bölecek ve gruplaştıracak

Çoklu baro, ayrıştıracak, bölecek ve gruplaştıracak
YAYINLAMA: 10 Temmuz 2020 / 20.43
GÜNCELLEME: 10 Temmuz 2020 / 21.19

Çoklu baro ile avukatlar arasında gruplaşmanın ve bloklaşmanın oluşacağı tespitini yapan Eski Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender Kahraman, “Çoklu baro hem mesleğimize hem de topluma çok büyük zararlar verecek. Bu tasarı avukatlara ne ekmek veriyor ne iş veriyor ne de sorunları çözüyor, daha da ayrıştırıyor ve bölüyor. Dolayısıyla bir an önce bu yanlıştan dönülmesi ve yasa tasarısının geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

Anadolu veya batı baroları diye bir kavramı kabul etmiyoruz

“Hükümet yetkilileri, birçok baro başkanı ve avukat ile görüşüldüğünü, ortak fikirler sonucunda yasa tasarısının ortaya çıktığı şeklinde söylemleri var” ifadelerini kullanan Kahraman, “Bunların hiçbirine inanmıyorum. Mevcut düzenlemenin İstanbul, Ankara ve İzmir’in etkilendiğini görüyoruz. Ama ülke genelinde geriye kalan 77 baroda bu düzenlemeye karşı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Anadolu Baroları’nın yok sayıldığını söylüyor. Anadolu veya batı baroları diye bir kavramı kabul etmiyoruz. Tüm barolar Türkiye Cumhuriyeti’nin barosudur. Bu düzenlemenin Anadolu Barolar için yapıldığı söyleniyor. Ancak tüm baro başkanları düzenlemeye karşı. Demek ki bu iş de bir yanlışlık var. Bizleri dinlemek zorundalar, fakat bu zamana kadar gösterilen tüm çabalar sonuçsuz kaldı” şeklinde konuştu.

Çoklu baronun birçok zararı bulunuyor

Kahraman, “Sayısı 5 bini geçen barolarda 2 bin avukatın bir araya gelerek, başvurması halinde yeni bir baro kurabilecek. Barolar, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşu, diğer odalardan farklı ve hiçbir ticari faaliyet içerisinde yer almıyor. Barolar, öldürülen kadınların ve cinsel tacize uğrayan çocukların davalarına müdahil olmuş, engellilerin hakları için mücadele etmiştir. Baroları muhalif görüp, siyaset yapıyor iddiasıyla bir yere konumlandırmak en büyük haksızlık” ifadelerini kullandı.

Ortaya patronların baroları çıkacak

Yeni düzenleme ile  hükümete yakın baroların kurulacağını vurgulayan Gaziantep Barosu Eski Başkanı Avukat İskender Kahraman, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Şimdi veya ilerleyen zamanlarda her zaman iktidardaki hükümete yakın bir baro mutlaka olacaktır. Yeni düzenleme ile gündeme gelmeyen 2 önemli maddede var. Bunların birisi, barolara kayyum atanabilecek, diğer madde ise avukat olmayan bir kişi hukuk şirketi kurup bünyesinde avukat çalıştırılabilecek. Yani ortaya patronların baroları çıkacak. ” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *