ANASAYFA arrow right Güncel

Çoklu baro, avukatların hiçbir sorununu çözmeyecek

Çoklu baro, avukatların hiçbir sorununu çözmeyecek
YAYINLAMA: 07 Temmuz 2020 / 21.50
GÜNCELLEME: 07 Temmuz 2020 / 22.05
28 maddeden oluşan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 17 maddesi Adalet Komisyonu’ndan geçti

Çoklu baro düzenlemesine tepki gösteren Gaziantep Barosu Genel Sekreteri Av. Ömer Faruk Akan, çoklu baro ile avukatların hiçbir sorununun çözülmeyeceğine dikkat çekerken, “Meslek bitme noktasına gelecek, başıboş bırakılacak, disiplin kuralları uygulanmayacak, meslek etiği yok olacak, gelirler belirli avukatlar arasında paylaştırılacak. Meslektaşlarımız, ulaşabildikleri herkese bu işin yanlış olduğunu anlatmalı. Eğer bu işe engel olunmazsa avukatların yüzde 80’i başka işte çalışma zorunda kalacak” uyarısı yaptı.

Çoklu Baronun uzun zamandan beri konuşulduğunu ifade eden Akan, “Hem bakanlık düzeyinde hem de Türkiye Barolar Birliği, böyle bir çalışmanın olmadığı söylendi. Fakat bir anda ortaya bir taslak çıktı ve ortaya çıkan taslak metninin hukuk tekniği çok zayıf. Bu konuda Barolar, avukatlar ve Türkiye Barolar Birliği dinlenmedi veya bu işinde içerisinde TBB’nin de olması söz konusu. Kabul edilen 17 maddenin içerisinde avukatların herhangi bir sorununa çözüm olan hiçbir madde yok” şeklinde konuştu.

Yeterince siyasallaşmış olan yargı tamamen paramparça olacak

Baroların dernek veya sendikalar ile kıyaslanamayacağını belirten Akan, “Hakim ve Savcılar için HSK ne ise avukatlar içinde barolar odur. Barolar, avukatların tüm özlük haklarını koruyan, disiplin soruşturmaları ve reklam yasağı gibi her şeyi denetleyen kurumlardır. Bu kurumların içerisinde belirgin siyasi renkler koyarsanız, o zaman HSK’nın da içerisine de koymuş olursunuz ve vatandaşın yargıya ulaşılmasına siyasi bir duvar örülmüş olur. Yeterince siyasallaşmış olan yargı tamamen paramparça olacak” ifadelerini kullandı.

Çoklu baro ile beraber avukatlık kazancı belli bir kitleye verilecek

Akan, çoklu baro ile beraber avukatlık kazancının belli bir kitleye verileceğini kaydederken, “Kurulacak olan baroya kayıtlı avukatlar, avukatlık gelirlerini kendilerine döndürecekler ve diğer avukatlar bundan büyük zarar görecek. Bazı meslektaşlarımız, ‘Bende iktidara yakın baroya geçerim, nemalanırım düşüncesi’ olabilir ama bu doğru değil. Bu arkadaşlar o baroya kayıt olmak isteseler bile alınmayacaktır. Çoklu baro projesi avukatların ekmeğine kan doğrama projesi” diye açıklamada bulundu.

Meslek bitme noktasına gelecek ve meslek etiği yok olacak

Gaziantep Barosu Genel Sekreteri Avukat Ömer Faruk Akan, TBMM önünde yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı: “Baro başkanları, görüşmek istedi, ama bu teklif komisyon tarafından kabul edilmedi. Basında çıkan, ‘Komisyon teklif götürdü, ama onlar gelmedi’ doğru değil. Baro başkanları bu işin daha kötü olmaması için çabaladı ve amaçları komisyonda bu çoklu baronun yanlış olduğunu anlatmaktı. Ama müsaade edilmedi. Çoklu baro ile avukatların hiçbir sorunu çözülmeyecek, meslek bitme noktasına gelecek, başıboş bırakılacak, disiplin kuralları uygulanmayacak, meslek etiği yok olacak, gelirler belirli avukatlar arasında paylaştırılacak.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *