ANASAYFA arrow right Dünya

Cohen ifade verdi: Trump ırkçı ve hilekar bir yönetici

Cohen ifade verdi: Trump ırkçı ve hilekar bir yönetici
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
Trump'ın eski avukatı Michael Cohen kongrede verdiği ifadede ABD Başkanı için "ırkçı, hilekar" dedi. Cohen iki kadına ya
Trump'ın eski avukatı Michael Cohen kongrede verdiği ifadede ABD Başkanı için "ırkçı, hilekar" dedi. Cohen iki kadına yapılan ödemelerle ilgili banka çekini sundu.
ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Michael Cohen, dün tüm Washington'ın dikkatle beklediği ifade için Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komisyonu'ndaydı.
Komisyon Başkanı Elijah Cummings, hareketli başlayan oturumu erteleme talebini "Biz gerçeğin peşindeyiz" sözleriyle başlattı. Oturumun bitmesine yakın Cummings, Cohen'in ifadesi için "Doğruyu söylediğine inanıyorum" dedi. Yazılı ifadesini okuyan Michael Cohen, 2016'da seçim kampanyası sırasında iki kadına Trump'ın da bilgisi dahilinde ödeme yapıldığını, ABD Başkanı'nın parayı kendisine geri ödediğini tekrarladı.
Cohen ifadesine "Komiteden ailesinin Başkan'ın tehditlerinden korunmasını ve devam eden soruşturmalar ile ilgili duyarlı olunmasını sağlamasını isterim" sözleriyle başlattı. Cohen ardından, "Bazılarınızın güvenilirliğimden şüphelenip bana saldırabileceğini biliyorum. Bu sebeplerle reddedilemez bir açılış beyanını belgelerimize dahil ettim ve duyacağınız bilgilerin doğrulunu kanıtlarla sunmaya çalıştım" dedi.
Çekleri delil olarak sundu
Cohen'in ifadesinden ayrıntılar özetle şöyle: Daha önce de dile getirilen ve Trump'ın da konuyla ilgili açıklamalar yaptığı ödemeyle ilgili Cohen ilk kez kanıt sundu.
Cohen, Trump'ın o dönem kişisel banka hesabından yazdığı çeki heyete teslim etti. Çeklerde 35 bin dolarlık bir para akışı görülüyor.
Trump konuyla ilgili daha önce FOX News'e verdiği röportajda "Bu iki kadına ödeme yapıldığını biliyor muydunuz?" sorusuna "Sonrasında öğrendim. Bu para da kampanyam için yapılan bağışlardan değil, benim cebimden çıktı" şeklinde yanıt verdi.
"Moskova projesi
konusunda yalan söyledim"
Avukat Cohen, Trump'ı şirketinin Moskova'da görüşmeler yaptığı iddia edilen ve "Moskova projesi" adı verilen kule projesinin zamanlaması ile ilgili Kongre'ye verdiği ifadede daha önce yalan söylediğini belirterek, ABD halkından ve Komisyon'dan özür dilediğini söyledi. Cohen seçim kampanyası sırasında da Moskova projesiyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Cohen, Trump'ın Moskova projesiyle ilgili doğrudan Kongre'ye yalan söylemesi talimatı vermediğini, kendisinin bu şekilde çalışmadığını belirtti.
"Benim aktif şekilde Rusya'da onun adına müzakerelerde bulunduğum dönemde seçim kampanyası sırasında yaptığımız görüşmelerde gözümün içine bakıp Rusya'da bir işimiz yok der, sonra da çıkıp Amerikan halkına aynı şekilde yalan söylerdi. Kendi tarzında bir anlamda bana da yalan söylememi söylüyordu" dedi.
Cohen, Trump'ın kendisine 2016 yılı Ocak ayında yapılan Iowa ön seçimi ve Haziran ayı sonu arasındaki aralıkta "Rusya'da işler nasıl gidiyor?" sorusunu sorduğunu söyledi.
Trump'ın eski avukatı, Moskova projesinin zamanlamasıyla ilgili ifadesini Kongre'ye vermeden önce Trump'ın avukatları tarafından incelendiğini ve gözden geçirildiğini söyledi.
"O bir ırkçı, bir hilekar"
"Utanıyorum çünkü Sayın Trump'ın ne olduğunu biliyorum" diyen Cohen, ABD Başkanı için "O bir ırkçı, o bir hilekar. Roger Stone'un, Julian Assange ile Demokratik Ulusal Komite e-postalarının WikiLeaks damlası hakkında konuştuğunu bilen bir başkan adayıydı" dedi.
"Trump yalan söyledi çünkü kazanmayı beklemiyordu"
Cohen'in ifadesine damga vuran sözlerinden biri de şunlar oldu:
"Sayın Trump seçim kampanyası boyunca Moskova projesi görüşmelerinden haberdardı ve bu görüşmeleri yönlendirdi. Bu konuda yalan söyledi çünkü seçimi kazanmayı beklemiyordu. Yalan söyledi çünkü Moskova emlak projesinden yüz milyonlarca dolar para kazanacaktı."
2016 başkanlık seçimi kampanyası sırasında Wikileaks'in Trump'ın Demokrat rakibi Hillary Clinton'a zarar verebilecek bilgi ve belgeye sahip olduğu ve bu bilgilerle ilgili Wikileaks'in kurucusu Julian Assange ve Trump'ın eski kampanya danşmanı Roger Stone arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesine ilgili de konuştu. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *