ANASAYFA arrow right Yaşam

Çocuklarımızın daha yaşanır bir kentte yaşama fırsatını ellerinden almayalım

Çocuklarımızın daha yaşanır bir kentte yaşama fırsatını ellerinden almayalım
YAYINLAMA: 21 Nisan 2021 / 21.05
GÜNCELLEME: 21 Nisan 2021 / 21.17
5.Zırhlı Tugay arazisinin imara açılmasına Mimarlar tepki gösterdi: “Mimarlar Odası olarak medeniyetin yeni binalarla değil; sağlıklı, temiz, yeşil kentlerle olabileceğine inanıyoruz”

02.04.2021 tarihinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından askıya çıkarılan “Şehitkâmil İlçesi Beylerbeyi, Göktürk, Özgürlük, 8 Şubat ve Karacaoğlan Mahalleleri 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı” yani 5.Zırhlı Tugay arazisi ile ilgili açıklama yapan Gaziantep Mimarlar Odası yönetimi, “Mimarlar Odası olarak medeniyetin yeni binalarla değil; sağlıklı, temiz, yeşil kentlerle olabileceğine inanıyoruz. Dülükbaba’nın hemen yanı başına bina yapmak yerine,  bu alan Dülükbaba orman alanı ile bütünleştirilmelidir” dedi.

Daha geniş perspektiften bakmak gerek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bu askı ile “Medeniyet Şehri” projesinin ilk adımlarını attığı belirtilen açıklamada, “1100 hektar üzerine kurulu askeri tesislerin taşınması ile yerine yapılmasını planlanan “Medeniyet Şehri” projesinin 1. Etabında görülüyor ki yaklaşık 199 hektar olup içerisinde brüt yoğunluğa göre 26 bin 100 kişinin yaşayacağı öngörülüyor.Turgut Özal Bulvarı üzerinde tek taraflı konut yerleşimi, hafif raylı sistemin yakın zamanda faaliyete geçmesi, altyapı kolaylıklarına sahip olması gibi imara açılması için belediyecilik açısından makul görülebilecek gerekçeleri olsa dahi, bu alanın kente nasıl katılabileceği ile ilgili daha geniş perspektiften bakmak gerektiğini düşünmekteyiz” denildi.

Yıllar boyunca yeşil alan talanlarını yaşadık

Dülükbaba ormanlarının hemen yanında, içerisinde yetişkin çok sayıda ağacın bulunduğu bu alan kent için çok kıymetli olduğuna vurgu yapılırken, “Bölgenin askeri yerleşim olarak kullanılması bugüne kadar bu ağaçların korunması ve gelişmesi için gerekli ortamı sağlamıştır. Bunu bir şans olarak görmek gerekir. Şehrin bu denli ortasında kalan askeri tesislerin taşınmasını son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendirebiliriz. Yıllar boyunca yeşil alan talanlarını yaşadık. Kentlerimizde nefes alacak, çocuklarımızla koşup oynayacak yer bırakmadık. Zaten coğrafi olarak yeşil bir bitki örtüsüne sahip değilken, elimizdeki her ağacın değerini bilerek hareket etmek zorundayız” çağrısı yapıldı.

Son derece az ve işlevsellikten uzak yeşil alanlar

“1.Etap olarak projelendirilen alanda görülüyor ki son derece az ve işlevsellikten uzak yeşil alanlar yapılması planlanıyor. İleride yapılacak etapların da nasıl olacağını anlatıyor adeta” denilen açıklamada, “Mimarlar Odası olarak medeniyetin yeni binalarla değil; sağlıklı, temiz, yeşil kentlerle olabileceğine inanıyoruz. Dülükbaba’nın hemen yanıbaşına bina yapmak yerine,  bu alan DÜLÜKBABA ORMAN ALANI İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMELİDİR. İSTANBUL KUZEY ORMANLARINI KAYBEDERKEN, GAZİANTEP’E KUZEY ORMANI KAZANDIRALIM. Çocuklarımızın gelecekte daha yaşanır bir kentte yaşama fırsatını ellerinden almayalım” vurgusu yapıldı.

Hiç harcama yapmadan ulaşılabilecek bir amaç

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Eski Başkanı Hasan Özgür Girişken de, “Eğer Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın arazisine gerçekten ‘Medeniyetler şehri’ kurmak istiyorsa, burayı imara açmak yerine orman sahasına dönüştürmelidir. Çağımızda bina yapmak değil, orman alanı yaratmak medeniyet göstergesi olarak görülüyor. Üstelik büyük boyutlu askeri alanda oldukça yoğun bir bitki alt yapısı varken, neredeyse hiç harcama yapmadan ulaşılabilecek bir amaç bu” dedi.Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *