ANASAYFA arrow right Yaşam

Çocukları ötekileştirmeden, ayrım yapmadan topluma kazandırmalıyız

Çocukları ötekileştirmeden, ayrım yapmadan topluma kazandırmalıyız
YAYINLAMA: 02 Nisan 2021 / 20.56
GÜNCELLEME: 02 Nisan 2021 / 21.22
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla DEVA Partisi Gaziantep Eğitim Politikaları Başkanlığı ile Güneydoğu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ortak bir etkinlik düzenledi.

Gaziantep’te son dönemde çok fazla özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin açıldığını belirten DEVA Partisi Gaziantep Eğitim Politikaları Başkanı Av. Kemal Akaltun, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin nitelikle hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. “Devletin denetim mekanizmalarını geliştirmesi ve harekete geçirmesi gerekiyor. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukları ötekileştirmeden, ayrım yapmadan topluma kazandırmalıyız. Dolayısıyla ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi lazım. Her çocuk özeldir düsturunu benimsersek, toplumda hiçbir sorunun kalmayacağını düşünüyoruz” dedi.

Otizmin tam olarak bir tanımının olmadığına dikkat çeken Akaltun, “Amerika Psikiyatri Birliği 2013 yılında yayınladığı bir raporda otizmi; sosyal iletişim ve etkileşimdeki kalıcı yetersizlikler ile sınırlı, yinelenen davranış  görüntüleri aynıcılıkta ısrarcılık, rutinlere bağlılık ve duyusal uyarılara karşı aşırı duyarlılık ya da aşırı duyarsızlık ile kendini gösteren, belirtileri çok yoğun olarak 24 ay sonra ortaya çıkan diğer çocuklardan bir farklılık gösteren bir durum olarak tanımlandı” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi iktidarında çok güzel projeleri hayata geçireceğiz

Çocuklar için ne yapabilirizin kaygısını taşıdıklarını söyleyen Akaltun, “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirdik. Çocuklarla beraber pasta kestik. Hiç olmazsa bu şekilde otizm konusunda farkındalık yaratmak, aileleri bilinçlendirmek ve bu çocuklara topluma kazandırmanın çabası içerisinde olmalıyız. DEVA Partisi olarak özel eğitime gereksinim duyan çocuklarla ilgili çok fazla çalışma yapılıyor, iktidara geldiğimiz özel eğitime gerekesinim duyan çocuklara yönelik çok güzel projeleri hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Güneydoğu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Çocuk Gelişim Öğretmeni Kübra Çelik, otizmi farkındalık olarak değerlendirirken, “Bugüne kadar otizmin tıpta bir tanısı konulmadı. Tedavi var, ancak bilinmiyor. Bu konuda Japonya’da bir bilim adamı bu konuda üzerinde araştırmalar ve çalışmalar yapıyor. Aslında çocukların 4 yaşından önce eğitime başlaması gerekiyor. Ama aileler, otizmli çocuklarını kabullenemediğinden eğitime geç başlıyoruz” dedi.

Toplumun otizmli çocuklara karşı bakış açısının değiştiği tespitini yapan Çelik, “Otizmli sayısı arttığından ve sürekli karşılaştıklarından eskiye oranla toplumun da bakış açısı değişmeye başladı. Devlet okuluna gidenler haftanın iki günü rehabilitasyon merkezine geliyorlar. 40 dakikalık seansta sınıfta sadece bir öğretmen ve öğrenci bulunuyor. Aile eğitimi özel eğitimde çok önemli bir yere ve konuma sahiptir. Çünkü aile çocuğunu otizmli olarak kabullenmediği için çocuğu eğitime çok geç alıyoruz. O nedenle ilk önce bunu ailenin kendisinin kabul etmesi lazım” açıklamasını yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *