ANASAYFA arrow right Sağlık

Çocuklarda kaygı ve öfke davranışı arttı

Çocuklarda kaygı ve öfke davranışı arttı
YAYINLAMA: 29 Mart 2021 / 13.28
GÜNCELLEME: 29 Mart 2021 / 13.37
Yapılan bir araştırmaya göre salgınla birlikte çocukların saldırganlık ve öfke davranışlarında artış oldu, annelerin ise kaygı düzeyi ciddi şekilde yükseldi.

Bir seneyi aşkın süredir hayatımızda olan Coronavirus salgınından en çok çocuklar etkilendi. Uzaktan eğitime geçen ve karantina nedeniyle yaşıtlarıyla sosyalleşemeyen çocuklar evlere kapandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Kazak Berument, Covid-19’un çocuk ve ergenlerin bilişsel ve psikososyal gelişimi ile akademik hayatına etkilerini inceledi.

ODTÜ, Ege Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmada 17 ilden 350 aile ve bunların ilkokul, ortaokul, lise çağındaki çocuklara ulaşılarak, Covid-19 ile ilgili deneyimlerine bakıldı. Bulguları paylaşan Berument, bu süreçte çocukların saldırganlık ve öfke davranışlarında artış ve aynı zamanda uzaktan eğitimde de zorlandıklarını gözlemlediklerini söyledi.

‘Annelerin sosyal desteğe ihtiyacı var’

Prof. Dr. Berument, araştırmada elde ettikleri sonuçları şu sözlerle anlattı: “Hangi sonuç değişkenine bakarsak bakalım çocukların uzaktan eğitimde yaşadıkları güçlükler birincil olarak ortaya çıkan bulguydu. Annelerin ise ciddi bir şekilde hem kaygı hem depresyon hem de stres düzeylerinde artış olduğunu gördük. Bu artışın bir kısmı yakınlarını Covid nedeniyle kaybetmekle, bir kısmı da ev içerisinde yaşadıkları zorluklarla ilgili. Çocuklarına karşı ise daha çok psikolojik kontrol kullandıklarını gözlemledik. Fakat ilginç bir şekilde hem anneler hem babalar çocuklarına okul eğitimleri ile ilgili olan baskılarını azaltmışlardı, daha az performans baskısı gösteriyorlardı. Annelerin stresinin çok arttığını göz önünde bulundurursak, annelerin sosyal desteğe çok ihtiyacı olduğunu ve bunu vermemizin önemli olduğunu gördük.”

‘Duygusal stres arttı’

Araştırmada, ‘Coronavirus geçirme kaygısı yaşadınız mı?’, ‘Yakınınız Coronavirus’e yakalanır diye kaygılandınız mı?’ sorularının sorulduğunu anlatan Prof. Dr. Berument, şöyle konuştu: “Annesi Coronavirus geçirmiş kişileri, ‘tanı almış çok hafif geçirmiş’, ‘evde daha ağır geçirmiş’ ve ‘hastaneye yatmış yoğun bakımda kalmış’ şeklinde derecelendirdik. Bu derece arttıkça çocuklarda kaygının anlamlı bir şekilde arttığını gördük ve ilginç bir şekilde bu çocukların saldırganlık, öfke davranışları, yani ‘olumsuz’ diye nitelendirebileceğimiz davranışları azalırken, bu kaygının aslında duygusal stresi artırdığını gördük. İlginç bir bulgumuz da, okula bağlanmaların genel olarak azaldığını gördük, ancak Covid sürecinde eğer anneleri Coronavirus geçirdiyse ve özellikle şiddetli geçirdiyse çocukların okula bağlanmalarında bir artış olmuş. Okulun, öğretmenlerin bu zorlu süreçte bir destek mekanizması rolü aldığını söyleyebiliriz.” Prof. Dr. Berument, çalışmanın sonuçlarının TÜBİTAK’a rapor olarak iletildiğini ve rapor onaylandıktan sonra ilgili bakanlıklarla paylaşılacağını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *