ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Çocuk filmlerinde korku filmi fragmanı gösterilmeyecek

Çocuk filmlerinde korku filmi fragmanı gösterilmeyecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.39
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.39
Yeni Sinema Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin esasların yer aldığı "Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırıl
Yeni Sinema Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin esasların yer aldığı "Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikte sinema sektörü için birçok önemli düzenleme yer alıyor.
Yapılan düzenleme ile sinema salonu işletmecilerinin sinema salonlarına, gösterilen filmlere ve sinema biletlerine ilişkin bilgileri Bakanlığa iletmeleri zorunlu hale getirildi.
Reklam süresi 10 dakika
Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmleri ve fragmanlar, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmadan önce "cinsellik, çıplaklık, şiddet, korku ile uyuşturucu madde, kaba ve argo dil" gibi unsurlar göz önünde bulundurularak değerlendirilip sınıflandıracak.
Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi ise en fazla on dakika olarak belirlendi. Fragman gösterim süresi de en az üç, en fazla beş dakika olacak. Sinema filmi gösterim arası on beş dakikayı aşmayacak.
Halk günü haftada iki gün
Sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı veya dağıtımcısı arasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde "Belirli yaş ve üzeri bileti", "Engelli bileti", "Şehit yakını ve gazi bileti", "Halk günü bileti", "İnternet bileti", "Kamu meslek grubu bileti", "Öğrenci bileti" ve "Sabah seansı bileti" türlerinde indirim yapabilecek. Sabah seansı bileti 12.30 ve öncesinde satılan biletler için uygulanırken, halk günü ise bundan böyle haftada iki gün olarak uygulanabilecek.
Öte yandan sinema salonu işletmecileri sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını da aynı anda yapamayacak. Buna göre, biletle birlikte mısır gibi herhangi bir ürünün satışı da yapılamayacak anlamına geliyor.
Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmleri için çocukların korunması amacıyla uygulanan yaş sınıfları, "çocukların fiziki ve psikolojik gelişimleri, uluslararası uygulamalar ve uzman görüşleri çerçevesinde", "Genel İzleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+" olarak yeniden düzenlendi. Ayrıca fragmanlar da sınıflandırılacak ve çocuk filmlerinde korku filmi fragmanı gösterilmeyecek. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *