ANASAYFA arrow right Yaşam

Çocuk bir suça sürükleniyorsa başımızı iki elimizin arasına alıp düşünmeliyiz

Çocuk bir suça sürükleniyorsa başımızı iki elimizin arasına alıp düşünmeliyiz
YAYINLAMA: 27 Ağustos 2021 / 20.56
GÜNCELLEME: 27 Ağustos 2021 / 21.07
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı iş birliğinde temel aile yapısını korumak, çocukların suça karıştırılmasını önlemek, suç ve suçla mücadele konusunda bilinçlendirmek amacıyla Çocuk Adalet Merkezi Protokol İmza Töreni Büyükşehir Meclis Salonu’nda yapıldı  

İmza töreninde konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, adaleti oksijene benzetti. “Eğer çocuk bir suça sürükleniyorsa, toplum olarak önce başımızı iki elimizin arasına alıp düşünmemiz lazım. ‘Bu çocuk neden suça sürüklendi?’, ‘Bu çocuğun suça sürüklenmemesi için neler yapılmalı?’ gibi temel yaklaşımımız bu şekilde olmalıdır ve bu şekilde yaklaştığımızda da çocukların suç işlemesini yaşam biçimi haline getirmesini önlemiş oluruz” dedi.

Çocuk mahkemelerinin ve duruşma salonlarının çocuk dostu olması önemli

Çocuk mahkemelerinin ve duruşma salonlarının çocuk dostu olarak hazırlanmasının önemli bir durum niteliği taşıdığını söyleyen Bakan Gül, “Çocuklara ilişkin davaların öncelikli olarak ele alınması da temel hedeflerden biridir. Bu konuda da her türlü çabamızı ortaya koyduk. Bugün, yine çocuk adalet merkezi de bu çerçevede yapılan önemli projelerden biri” ifadelerini kullandı.

Çocuklar taraflarla yüz yüzer gelmesin

“Mağdur olmuş bir çocuk suçun failiyle yüz yüze geldiğinde bir daha o tramvayı yaşıyor” ifadelerini kullanan Bakan Gül, “Bunun da önlenmesi çok önemli bir çalışmadır. Tüm alanlarda yaşanan suçun irdelenmesinden çok süreç içerisinde çocuğa odaklanmayı istiyoruz. Çocuklar taraflarla yüz yüzer gelmesin, uzmanlar tarafından çocuklarımızın ilgi alanları tespit edilsin ve bu yöndeki tedbirlerin belirlenmesini ve bu tedbirlerin de etkili bir şekilde uygulanmasını, çocuk dostu merkezlerde bu işlemler yapılsın istiyoruz. Suça sürüklenen çocuklar, yargılama sürecinde hakimleri ve savcıları bir abi ve abla gibi görsün istiyoruz. Çocuk, yargılandığını değil, bir suça itildiğini hissetmesini ve bu maksatla devletin kendisine yardımcı olacağı bilincini görmesini istiyoruz” şeklinde konuşma yaptı.

Eğer bir suç işlendiyse, suçu işleyenin topluma adaptasyonu çok önemli

Gül, “Aslolan bir kişinin aldığı ceza değil, o suçun işlenmesini önlemeye dair politikalar ortaya konmalıdır. Verilen cezadan çok, o suçun hiç işlenmemesi toplumun beklentisidir. Eğer bir suç işlendiyse, suçu işleyenin topluma adaptasyonu çok önemli. İsteriz ki bu merkezin kapısından bir çocuk bile girmesin, kimse suça sürüklenmesin” diye konuşma yaptı. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “İmzalayacağımız protokol de, sonuca gitmemek için koruyucu önleyici tedbirler almayı gerekli kılacak ve ön ayak olacak. Yaşadığımız her sorun bir sonuçtur. Sonuca gitmemek için artık bütün dünya koruyucu-önleyici tedbirlerle hareket ediyor. Çocuklarımızın mağduriyetini giderdiğimiz, yaşamına, gönlüne dokunduğumuz ve fırsat verdiğimiz zaman suça itildiği ortamdan çocuklarımızı kurtardığımız zaman büyük bir başarı yakalanıyor. Bugün dünyanın en ileri medeniyetlerinden bu kadar hızlı bir çalışma metodolojisi yok. O yüzden inandığımız bir şey var. ‘Geç gelen adalet, adalet değildir’ diyoruz. Her şeyin hızlı ve zamanında yapılması için koordineli çalışma hummalı bir şekilde varlığını sürdürüyor. Çocuk dostu bir şehir, genç dostu, çevre ve insan dostu bir şehir olma bizim medeniyetimizin bize talimatıdır. Okulu merkeze alan çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve eğitim pandemiden çok etkilendi. Aldığımız kararla bu yıl okula başlayacak 60 bin çocuğumuzun çantalarını, bütün kırtasiye malzemelerini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak biz en iyilerini hediye ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Çocukların suça sürüklenmesinin önüne geçilmeli

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Çocuklar konusunda özel bir hassasiyetle sorgulama ve yargılama süreçlerinin yürüttüğümüzü ve çocuğun üstün yararını adli süreçte gözetme gayreti içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Bize göre asıl olan, suç işlendikten sonra ceza vermek değildir. O suçun hiç işlenmemesini sağlamaktır. Biz de bu anlayışla adliyemizde çocukların haklarının gözetilmesi, çocuklarımızın suça sürüklenmesinin önlenmesi konusunda üzerimize düşen görevi yapıyor ve yapmaya da devam edeceğiz. Çocuk adalet merkezlerinin kurulmasıyla birlikte biz, mevcut duruma göre çok daha fazla yol kat edeceğimizi düşünüyoruz. Bu merkezlerle, çocuk haklarının korunması, çocukların adalete erişiminin sağlanması, çocukların suça sürüklenmelerinin önüne geçilmesi, nitelikli olmamak kaydıyla ilk kez suç işleyen çocukları, cezalandırılmayıp yeniden kazanılması, adli sürecin yıpratıcı etkisinden çocuklarımızın uzaklaştırılması hem bizim hem de çocuklar için çok önemli ve değerli.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *