ANASAYFA arrow right Dünya

CNOOC ile Shell, 3. faz etilen projesini hayata geçirecek

CNOOC ile Shell, 3. faz etilen projesini hayata geçirecek
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2020 / 20.20
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2020 / 20.29

Çin’in en büyük açık deniz petrol ve gaz üreticisi olan China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) ile dünyanın önde gelen enerji ve petrokimya şirketi Royal Dutch Shell, pazar günü 5,6 milyar dolar değerinde stratejik iş birliği çerçeve anlaşması imzaladı. Anlaşma, her iki şirketin temsilcilerinin katıldığı 5G video bağlantısı aracılığıyla imzalandı. İş birliği çerçevesinde CNOOC ve Shell 3. faz etilen projesini hayata geçirecek.
Tahmini yıllık üretim değeri 38,2 milyar yuan (yaklaşık 5,4 milyar dolar) olan projenin inşaatına 2021 yılında Guangdong Eyaleti’nin Huizhou şehrinde başlaması planlanıyor.
İş birliğini değerlendiren Shell CEO’su Ben van Beurden, ortak girişimin Çin ve dünyadaki en büyük ve en rekabetçi petrokimya tesislerinden biri haline geldiğini söyledi. CNOOC Başkanı Wang Dongjin ise CNOOC ve Shell’in 2019 yılı sonuna kadar toplamda yaklaşık 15 milyon ton etilen ürettiğini ve net karlarının 20 milyar yuanın üzerine çıktığını söyledi.
İki şirket arasındaki iş birliğinin temeli daha eskiye dayanıyor. 2016 yılında ilk anlaşmalarını imzalayan iki şirket, Huizhou’da bir petrokimya projesinde ortaklık yaptı. Proje kapsamında, 1,2 milyon ton/yıl etilen, 630 bin ton/yıl stiren, 600 bin ton/yıl poliol üretecek tesis inşaa edildi. Ortaklar, yeni tesisle birlikte hem üretim kapasitesini artıracak hem de ürün yelpazesini genişletecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *