ANASAYFA arrow right Yaşam

“Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Gün Aktivizm”

“Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Gün Aktivizm”
YAYINLAMA: 09 Kasım 2020 / 17.13
GÜNCELLEME: 09 Kasım 2020 / 20.09
BM'den erkek şiddetine karşı 16 günlük kampanya Birleşmiş Milletler (BM) Kadın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde başlayan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren “Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Gün Aktivizm” kampanyasının temasını duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın, her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde başlayan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren “Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Gün Aktivizm” kampanyasının temasını açıkladı.

BM Kadın'ın bu yıl ki teması: “Turuncu Dünya: Fonlayın, Yanıtlayın, Önleyin, Toplayın!"

Dünya, COVID-19 salgınını engellemek için getirilen önlemler nedeniyle evlerin içine çekilirken, raporlar halihazırda kadına yönelik şiddet salgınında endişe verici bir artış olduğunu gösterdi.

"Küresel farkındalık için turuncu renk"

BM Kadın, herkesi aktivizmin 16 gününde şunlara davet ediyor:

*Kadın hareketlerini ve kadınların liderliğini tanımak ve onurlandırmak.

*Kimseyi geride bırakmamak, insan hakları temelli bir yaklaşımla en dezavantajlı kadın ve kız çocuğu gruplarının etkilendiği cinsel şiddete karşı hareketlere katılmak.

*Sözü hayatta kalanlara vermek, hikâyelerini anlatırken onlara zarar vermemeyi gözetmek. Cinsel şiddetten hayatta kalanların haklarını, güvenliğini, onurunu ve güvenini gözetmek.

*Toplumun her kesiminden insanla birlikte çalışmak.

*Küresel farkındalık için 25 Kasım’dan 10 Aralık’a kadar turuncu rengi kullanmak.

*Bu dünyada üretti krizin devam eden COVID-19 pandemik ve uzun süren durumu sırasında bir fark yaratabilir. Şiddet mağduru kadın ve kız çocuklarına güvende ve şiddetsiz kalmaları için destek olabilirsiniz.

*Bu yıl Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddeti Bitirmek İçin 16 Günlük Aktivizm Günü sırasında harekete geçin. "Turuncu düya:Fonlayın, Yanıtlayın, Önleyin, Toplayın!"

*İlk olarak 1991 yılında Kadın Küresel Liderlik Enstitüsü'ndeki aktivistler tarafından başlatıldı ve her yıl Kadın Küresel Liderlik Merkezi tarafından koordine edilmeye devam ediyor. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için dünyanın dört bir yanındaki bireyler ve kuruluşlar tarafından bir örgütlenme stratejisi olarak kullanılıyor.

*Bu sivil toplum girişimini desteklemek için, BM Genel Sekreteri António Guterres'in liderliğinde,  Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin 2030'a kadar Kadına Yönelik Şiddete Son Verme kampanyası  (UNiTE kampanyası), farkındalığı artırmak, savunuculuğu canlandırmak için küresel eylemler çağrısında bulunuyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *