ANASAYFA arrow right Dünya

Çinli firmaları ABD borsalarından çıkarabilecek yasa onaylandı

Çinli firmaları ABD borsalarından çıkarabilecek yasa onaylandı
YAYINLAMA: 20 Aralık 2020 / 17.17
GÜNCELLEME: 20 Aralık 2020 / 17.17
ABD Başkanı Trump, Çinli firmaları Amerikan borsalarından çıkarabilecek yasayı onayladı. Diğer yandan, ABD onlarca Çinli şirketi kara listeye eklemeye hazırlanıyor.

Görevi Joe Biden'a devretmeye hazırlanan ABD Başkanı Donald Trump, Çinli şirketleri, denetim standartlarına uymamaları halinde ABD borsalarından çıkarabilecek yasa tasarısını imzaladı. Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Trump'ın, "Yabancı Şirketler Sorumluluk Yasası'nı" imzaladığı belirtildi. 

Söz konusu yasa, yabancı şirketlerin, ABD Kamu Muhasebesi Gözetim Kurumu'nun denetimlerine art arda 3 yıl uymamaları halinde Amerikan borsalarında listelenmesini engelliyor. 

Çinli şirketleri hedef aldığı belirtilen yasanın, Alibaba, Baidu, Pinduoduo ve PetroChina gibi firmaları etkileyebileceği kaydediliyor. Ayrıca yasa, kamu şirketlerinin yabancı bir hükümetin kontrolünde olup olmadıklarını açıklamalarını gerektiriyor. 

Diğer yandan, ABD Çin’in en büyük çip üreticisi SMIC de dahil olmak üzere onlarca Çinli şirketi kara listeye eklemeye hazırlanıyor.

Çin’e karşı sıkı tutum takınan lider olarak anılmak isteyen ABD Başkanı Donald Trump’ın görevdeki son haftalarında atacağı bu adım, Trump’ın mirasını pekiştirecek. ABD’nin yeni başkanı olarak seçilen Joe Biden göreve 20 Ocak’ta başlayacak.

Konuya yakın iki kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye, göre ABD’nin kara listesine, neredeyse tamamı Çinli yaklaşık 80 şirket ve bağlı kuruluşun eklenmesi bekleniyor. Bu listeye giren şirketlerin ABD ile iş yapmaları neredeyse tamamen engellenmiş oluyor.

Kararın gerekçesi, Çin ordusu ile bağlantılı olmaları

Kaynaklara göre ABD Ticaret Bakanlığı’nın bazı şirketleri Çin ordusuyla bağlantıları olduğu gerekçesiyle kara listeye ekleyecek. Washington bu şirketlerin Çin ordusu tarafından Güney Çin Denizi’nde yapay adalar inşa edilmesi veya insan hakları ihlallerinde bulunduğunu düşünüyor.

Trump yönetimi, şu anda 275’ten fazla Çin merkezli şirket ve bağlı kuruluşu içeren kara listeyi Çin’in kilit sektörlerinde tahribat yaratmak için sık sık kullandı.

Bu şirketler arasında, telekom ekipmanı devleri Huawei Technologies ve ona bağlı 150 kuruluş, ABD yaptırımlarını ihlal gerekçesiyle ZTE ve Çin’in Uygur azınlık üzerinde baskı kurmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle güvenlik kamerası üreticisi Hikvision yer alıyor.

SMIC, Ticaret Bakanlığı ve Washington’daki Çin Büyükelçiliği açıklama taleplerine yanıt vermedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *