ANASAYFA arrow right Yaşam

Cinayetler, intihar ve kaza süsü ile örtülmeye çalışılıyor

Cinayetler, intihar ve kaza süsü ile örtülmeye çalışılıyor
YAYINLAMA: 17 Eylül 2020 / 21.15
GÜNCELLEME: 17 Eylül 2020 / 21.34
Geçtiğimiz haftalarda evinin balkonundan düşerek hayatını kaybeden Sezay Koçak Özahi'nin ailesi, Gaziantep Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Gözyaşlarına hakim olamayan anne, feryat ederken, adaletin yerini bulmasını istedi.

Hayatını kaybeden Sezay Koçak Özahi’nin kardeşi Aynur Koçak, ise “İktidarın kadın düşmanı politikalarını arkasına alan erkekler işledikleri cinayetlerin üstünü intihar diyerek kaza diyerek örtmeye çalışıyor” dedi.

Toplumun gözü önünde kadın katliamı yaşanıyor

Koçak, “Bugün burada geçtiğimiz günlerde boşanma aşamasında olduğu erkek Ali Özahi ile tartışırken balkondan düşerek şüpheli şekilde ölen Sezay Koçak için adalet talebimizi yükseltmek üzere toplandık. Bir kadın cinayetinin daha üstü intihar denilerek kapatılmasın diye Gaziantep Adliyesi önündeyiz. Sezay için adalet ararken aklımıza Şule Çet, Ceren Damar, Ceren Özdemir, Pınar Gültekin ve nice kız kardeşlerimiz için verdiğimiz adalet arayışı geliyor. Son yıllarda her gün bir kadın erkek şiddeti ile aramızdan alınıyor. Toplumun gözü önünde kadın katliamı yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Tanıdığımız ya da tanımadığımız erkekler canımızı alıyor

Kadın cinayetlerinin tesadüfen olmadığını kaydeden Koçak, “Gaziantep başta olmak üzere tüm Türkiye'de erkek iktidar sahipleri kadınların yaşamlarına saldırıyor. Onların kadın düşmanı politikalarıyla saldırılarından güç bulan kocalar, babalar, erkek kardeşler, sevgililer, tanıdığımız ya da tanımadığımız erkekler canımızı alıyor. İstanbul Sözleşmesini iptal etmeyi gündeme getirdiklerinde, kadınları toplumsal cinsiyet rollerine hapsetmeye çalıştıklarında, nasıl giyineceğimizi nasıl yaşayacağımızı her söylediklerinde, katiller her cezasız kaldığında erkek egemenliği bu kenti ve bu memleketi kuşatıyor” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.

‘Kadın kadını dinler, kadın kadını anlar ve kadın kadını savunur’

Koçak, “Antepli kadınlar olarak bu kentte doğup büyümenin zorluğunu biliriz” ifadelerini kullanırken,  Ailenin, toplumun kurallarına her uymadığında erkek şiddeti ile itaat altına alınmanın yaşam hakkı ile tehdit edilmenin ne demek olduğunu anlarız. Birbirimizi tanımasak da, Sezay’ın son andaki yaşam isteğini, Ceren Özdemir'in kendini savunmak için attığı bakışını, son günlerde kadınların twitterda teşhir ettikleri her erkek tavrı en derinlerde hissederiz. İşte bu sebeple aramızda büyük bir duygudaşlık vardır. İşte bu sebeple bugün Sezay için adalet demek bizim için yaşama hakkımızı savunmaktır. Tüm kadınlar için adalet demektir. Ne birbirimizden vazgeçeriz ne de yaşamlarımızdan. Ellerimizi birbirine kenetliyor ve ‘Kadın kadını dinler, kadın kadını anlar ve kadın kadını savunur’ diyerek adımımızı atıyoruz. Öncelikle Sezay için gerçek adaleti sağlayıp, şüpheli ölümünü aydınlatacağız. Hemen ardından kadın mücadelesi için Gaziantep'in etrafını kuşatıp derin bir nefes alacağız” diye konuştu.  

Olay günü şüpheli olan Ali Özahi derhal tutuklanmalı

Aynur Koçak, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Olay günü şüpheli olan Ali Özahi derhal tutuklanmalıdır. Kadın cinayetlerinin önlenmesi adına İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun acilen uygulanmalıdır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini perçinleyen herkes hukuken yargılanmalıdır. Erkek şiddetine karşısında kadınların korunması için belediyeye bağlı sığınma evleri açılmalıdır. Kamu kurumlarında toplumsal cinsiyet atölyeleri yapılmalıdır.

Kadın cinayetlerinin münferit olduğuna dair açıklamalar son bulmalıdır. Gaziantep'te kadın cinayetlerini önlemek adına kadın örgütlerinden görüş alınarak acil önlem planı hazırlanmalı.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *