ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çin korkusu büyüyor

Çin korkusu büyüyor
YAYINLAMA: 01 Kasım 2022 / 15.42
GÜNCELLEME: 01 Kasım 2022 / 15.42
Çin ürünlerinin 2005 yılında dünya pazarlarında boy gösterecek olmasının, özellikle tekstil sektörünün pazar payını azaltması bekleniyor.

Trikotajcılar Dernek Başkanı Mahmut Yıldırım, “Faize dayalı ekonomide ihracat kelimesi ters gelir, çünkü beklenti imalattan değil faizdendir. Geçmişte bu sıkıntıları çok yaşadık. Gecelik repo faizlerinin rakamlarını unutmadık. Faiz ne kadar fazla olursa, imalat, ihracat ve istihdam durur. Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan işsizliğin önüne geçilemez” dedi.

Mahmut Yıldırım, “Akıllı ihracatçı, akıllı imalatçı olmak zorundayız. Bunun yolu da destekli üretimden geçer. Devletin öncelikle sanayide kullanılan enerji de indirime gitmesi gerekir, vergi tek kalemde alınmalı ve Çin’de olduğu gibi KDV alınmamalı. Rakiplerimizle aynı kiloda değiliz. Aynı yerde yarışıyoruz, ancak kilolarımız farklı. Eşit şartlarda aynı kulvarlarda yarışmak istiyoruz” diye konuştu.

Yıldırım, “İhracatta bazı olmazsa olmaz kurallar vardır. Rekabete sunulan ürünün kalitesini diğer ülkelerin sunduğu üründen daha kaliteli ve daha ucuz olması gerekiyor. Kaliteli ve ucuz ürün ancak teknoloji ile mümkün. Gaziantep imalat sanayinde bulunan esnafın yaklaşık %30-35’i kendini yenileyebildi” dedi.

Çin ürünlerinin 2005 yılında dünya pazarlarına boy gösterecek olmasının, özellikle tekstil sektörünün pazar payını azaltması bekleniyor. Trikotajcılar Dernek Başkanı Mahmut Yıldırım, “Dünya pazarlarında müşterilerimizi kaybediyoruz, daha dün Türkiye cumhuriyetleri, Rusya, Ukrayna, Romanya, Moldavya en büyük müşterilerimiz iken, bu pazarı tamamen Çin’e kaptırdık ve bu ülkelere ihracatımız yok denecek kadar azaldı” dedi.

İthalatçı ülke konumuna geliriz

Tekstilde en büyük tehlikenin Çin olduğunu söyleyen Yıldırım, “Triko da küçük imalatçı firmalar var. Bu kesiminin geniş kesimini Gaziantepli Trikotajcılar oluşturuyor. Üretilen malların büyük bir bölümü ihracatçı firmalar kanalıyla dünya pazarına yayılıyor. Ancak her geçen gün pazarımızı Çin’e kaptırıyoruz. Devletimiz gerekli tedbiri almazsa, ihracatçı ülkeden, ithalatçı ülke konumuna geliriz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *