ANASAYFA arrow right Dünya

Çin ile Avrupa arasındaki bağlar daha da güçlenecek

Çin ile Avrupa arasındaki bağlar daha da güçlenecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
Çin Dışişleri Bakan yardımcısı Wang Chao, 3 Nisan Çarşamba günü yapılan basın toplantısında, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın
Çin Dışişleri Bakan yardımcısı Wang Chao, 3 Nisan Çarşamba günü yapılan basın toplantısında, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın Avrupa ziyaretinin Çin ile Avrupa arasındaki bağları güçlendireceğini söyledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, 2 Nisan Salı günü, Başbakan Li'nin Brüksel'deki 21. Çin-Avrupa Zirvesi'ne katılacağını ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç'in daveti üzerine 8-12 Nisan tarihlerinde Hırvatistan'da yapılacak 8. Çin-Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri Zirvesi'nde bulunacağını açıkladı.
Geng, böylece Li'nin Hırvatistan'ı resmen ziyaret edecek ilk Çin Başbakanı olacağını söyledi.
Çarşamba günkü basın konferansında Wang Chao, 16+1 diye bilinen 16 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi ve Çin bağlamında, Çin ve bu ülkelere ilişkin istatistikleri açıklayarak Çin-Avrupa ticaret ve iş ilişkilerinin ve işbirliğinin sağlamlığını gözler önüne serdi.
Başbakan Li'nin bu ziyareti, Başkan Xi Jinping'in Mart sonunda yaptığı resmi İtalya, Monako ve Fransa ziyaretlerinin hemen arkasından geliyor.
Hem Xi hem de Li, bu yılın ilk resmi dış ülke ziyaret destinasyonu olarak Avrupa'yı seçmiş bulunuyorlar. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın görüşüne göre bu olgu, Çin'in Avrupa kıtasına gösterdiği ilginin ve Avrupa ile ikili ilişkiler aracılığıyla olsun veya bölgeler arası ilişkiler çerçevesinde olsun işbirliği oluşturma istekliliğinin göstergesidir.
Çin, AB ile kapsayıcı bir ortaklık geliştirme isteğini açıklayan, AB'ye ilişkin üçüncü siyasal belgesini geçen Aralık ayında çıkardı.
Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve resmi AB görevlileri, 18 Mart günü Brüksel'de yapılan dokuzuncu Çin-AB üst düzey Stratejik Diyalog toplantısında, iki taraf arasında mutabakat alanlarının aradaki rekabet ve farklılıklardan kat kat fazla olduğu konusunda görüş birliğine varmışlardı. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *