ANASAYFA arrow right Dünya

Çin için bir soruşturma talebi daha

Çin için bir soruşturma talebi daha
YAYINLAMA: 20 Nisan 2020 / 15.48
GÜNCELLEME: 20 Nisan 2020 / 20.04
ABD'nin ardından Avustralya da yeni tip koronavirüs (Covid-19) virüsünün ilk çıkış noktası olan Çin'e uluslararası soruşturma talebinde bulundu.

ABD'nin ardından Avustralya da yeni tip koronavirüs (Covid-19) virüsünün ilk çıkış noktası olan Çin'e uluslararası soruşturma talebinde bulundu.

Şu ana kadar eldeki bilgilere göre yeni tip koronavirüsün 31 Aralık 2019'da ilk kez bildirildiği Çin'e yönelik uluslararası baskılar artıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump "Çin'in salgının sonuçlarıyla yüzleşmesi lazım" dedi ülkeye yönelik Avustralya da soruşturma açılmasını talep etti.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, "Koronavirüs salgınını ilgilendiren sorunlar uluslararası bağımsız bir soruşturmayı gerektiriyor" derken Çin'in şeffaflığıyla ilgili ciddi kaygılarının olduğunu kaydetti.

Payne, virüsün oluşumu, salgınla mücadele ve elde edilen bilgilerin diğer ülkelerle paylaşılması noktasında da bilinmeyen ayrıntıların olduğunu ve bunun ancak bağımsız bir soruşturma ile açığa çıkabileceğine işaret etti.

Covid-19 nedeniyle Çin üzerindeki uluslararası baskı artarken Avustralya soruşturma açılmasını istedi.

Uluslararası bir soruşturma çağrılarına destek veren Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt da Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ/WHO) bazı tavsiyelerini dikkate almadıklarını söyledi.

1 Şubat tarihinde Çin'den gelen yolculara sınırlarını kapatan Avustralya, Dünya Sağlık Örgütü'nün aksi yöndeki çağrısını reddetmişti.

Virüsün kaynağıyla ilgili ilk teori: Wuhan'da vahşi hayvanların kafeslerde tutulduğu pazar.

Yarasa ile enfekte olmuş bir hayvanın - belki de bir pangolin'in - ilk insanı enfekte ettiğine inanılıyor.

Bunun nasıl başladığı gerçeğinin ortaya çıkması zor. Ancak CNN, salgının kökenleri hakkında yarım düzineden fazla virüs uzmanıyla konuştu, hepsi Covid-19'un kaynağını bildiğini iddia eden herkesin tahminden öte geçmediğini düşünüyor.

Başka bir bomba teori ise ilk olarak Şubat ayı başında Çinli bir araştırmacı tarafından ortaya atıldı ve 31 Mart'ta Fox News sunucusu Tucker Carlson tarafından da savunuldu.

Bu teoriye Wuhan'daki hayvan pazarının yakınlarında yarasalar üzerinde çalışan iki laboratuvardan birinde bir kaza olduğunu öne sürüyor. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *